Cătălin Predoiu crede că parchetele și SRI nu cooperează așa cum ar trebui pentru prinderea infractorilor iar subiectul protocoalelor dintre aceste instituții nu a fost dezbătut suficient, a spus ministrul justiției. Protocoalele au fost o problemă sensibilă abordată de fostul guvern PSD, fostul președinte Liviu Dragnea și alți politicieni spunând că prin implicarea serviciilor de informații s-au strâns probe în mod nelegal și s-a ajuns la condamnări politice.
Cătălin Predoiu a vorbit de relația dintre parchete și celelalte „instituții pe orizontală”, inclusiv Serviciul Român de Informații, sugerând că este deficitară și relația procurorilor cu polițiștii.
În privința cooperării parchete SRI, România ar trebui să abordeze acest subiect pornind de la recomandările europene: „De ce nu ne uităm la statele democratice?” a spus ministrul justiției la Europa FM.
„O spun și procurorii care au fost la interviu. Nu poți să aneantizezi nevoia de cooperare între unitățile de parchet și alte instituții pe orizontală. Că ele trebuie să fie transparente, în limita legii nu e îndoială”, a spus Cătălin Predoiu.
Ministrul justiției a explicat că este nevoie de „cooperare” între instituțiile statului, referindu-se chiar și la relația dintre procurori și polițiști care lucrează împreună în anchetele judiciare. „Ce formă ia, rămâne de văzut. În acest moment, ea scârțâie”, inclusiv în ceea ce privește poliția judiciară, a continuat el, afirmând că este vorba despre „o problemă rămasă în suspensie” care „se reflectă în activitatea parchetului”.
Iar asta se vede cel mai bine pe stradă, a conchis Cătălin Predoiu.
„Nu e normal să ai cercuri infracționale din ce în ce mai agresive care își văd de afaceri nelegale și nu sunt supravegheate, nu sunt investigate, știu foarte bine că nu se uită nimeni la ce fac”, a continuat acesta.
„Până una alta ceea ce vedem este că infractorii sunt din ce în ce mai agresivi, își dispută teritoriile pe stradă cu săbiile în mână, uneori cu pistoalele, că dispar oameni și nu mai sunt găsiți, că sunt atacați polițiști și bătuți. Drepturile cetățeanului român sunt din ce în ce mai încălcate de către cei care comit infracțiuni, nu de către cei care îi aleargă pe cei care comit infracțiuni”, a pledat el.
Predoiu a spus că în acest moment nu are „o soluție în buzunar” și nu lucrează la un proiect în acest sens, așteptând ca șefii de parchete să fie numiți în funcție.