Parlamentarii români vor avea salarii mai mari decât președintele țării, primarii, președinții de consilii județene, mai mult decât parlamentarii din Italia ori Germania, ba chiar decât unii șefi de stat din UE.
Parlamentarii români au decis să-și facă un cadou în aceste vremuri de criză și încearcă să introducă un amendament la OUG 115/2022 prin care să-și mărească indemnizația cu 25%. De asemenea, un salariu mai mare vor avea și mulți alți demnitari precum președintele țării, prefecții, subprefecții, președinții de consilii județene, primarii și alte categorii. Propunerea a venit din UDMR și a fost votată în Senat de majoritatea PSD-PNL-UDMR. Iată care sunt veniturile acestora comparativ cu cele ale omologilor din alte țări ale Uniunii Europene, se arată într-o analiză PsNews.
Deși inițial Guvernul stabilise prin această ordonanță de urgență că nu vor crește salariile demnitarilor, parlamentarii nu au fost de acord și au forțat introducerea amendamentului, chiar după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale alte proiecte de legi care aveau chiar intenția de a crește indemnizațiile demnitarilor.
Un parlamentar român primește o indemnizație de 10.500 de lei net (adică 2.000 de euro). Dacă se va aplica creșterea votată de Senat, atunci indemnizația va crește la 13.125 de lei (2.625 euro). La această sumă se adaugă multe alte beneficii: bani pentru chirie (4.400 de lei), bani pentru deplasarea lunară în circumscripție (1.400 de lei), bani pentru transport, diurnă pentru zilele în care lucrează. Fiecare parlamentar are la dispoziție 25.000 de lei lunar pentru biroul său (personal, chirie, consumabile etc.). Parlamentarii care conduc comisii parlamentare mai primesc 1.000 de lei în plus la indemnizație. În total, bugetul statului pierde circa 10.000 de euro pentru fiecare parlamentar. În fiecare lună, un parlamentar român bagă în buzunar aproape 5.000 de euro net, în condițiile în care salariul mediu net al României este de 800 de euro/lună (3.975 de lei în iulie 2022). Cu alte cuvinte, un parlamentar român primește de 6,25 de ori mai mulți bani decât un muncitor mediu din România și de 16,6 ori mai mult decât un muncitori cu salariul minim din România. Doar indemnizația parlamentarului este de 7 ori mai mare decât salariul minim net.
În anul 2010, un parlamentar din România primea o indemnizație de 4.300 de lei net pe lună. În același an, un muncitor cu salariul minim primea 518 lei net. Un parlamentar primea de 8,3 ori mai mult decât un muncitor plătit cu cel mai mic salariu. Și totuși, în acei ani de criză, Crin Antonescu, fostul președinte PNL, se plângea că i-a fost tăiată indemnizația cu 25% în timpul crizei. „Sunt mânios că am salariul redus cu 25%, suma tăiată de la parlamentari este consistentă”, spunea Antonescu.
Venitul real al unui parlamentar român a ajuns în 2022 la aproape 5.000 de euro net pe lună, în timp ce 1,6 milioane de români se chinuie să supraviețuiască cu salariul minim de 300 de euro net/lună.
Veniturile parlamentarilor și șefilor de state din UE
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că se uită cu „invidie” la salariile demnitarilor din străinătate, precizând că un ministru din UE câștigă 15.000 de euro, în timp ce unul din România primește doar 2.500 de euro.
„De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniştri şi, întâmplător sau nu, discuţiile despre ceea ce înseamnă salarizare şi felul în care îşi desfăşoară activitatea miniştrii omologi, nivelurile lor de salarizare depăşesc 15.000 de euro, în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate că îi criticăm, faţă de omologii din străinătate”, a declarat Boloș.
În primul rând, un ministru român primește o indemnizație de peste 15.000 de lei net/lună, adică 3.000 de euro net/lună. În al doilea rând, nici măcar șefii de stat din UE nu au salarii de 15.000 de euro net, nici atât miniștrii.
În anul 2021, Emanuel Macron declara în fața publicului că a primit lunar 13.500 de euro brut, iar după plata taxelor i-au rămas 8.500 de euro în buzunar. Evident că și Macron are numeroase alte beneficii, însă indemnizația lui nu ajunge la 15.000 de euro net, așa cum insinuează Marcel Boloș. Premierul Franței și miniștrii au un salariu de 10.500 de euro brut.
Pedro Sanchez, premierul Spaniei, are o indemnizație lunară brută de 7.211 euro, după plata taxelor îi rămân circa 4.000 de euro în buzunar. Niciun ministru spaniol nu poate câștiga mai mult decât premier. Un senator din Spania primește o indemnizație de 3.000 de euro pe lună, arată Senatul Spaniei.
Cât câștigă parlamentarii în cel mai bogat stat al UE
Germania, cel mai bogat stat UE, le oferă parlamentarilor o indemnizație de 10.000 de euro/lună brut. Așa cum precizează Bundestagul pe site-ul lor, parlamentarii nu primesc alte plăți suplimentare, cum ar fi bani pentru concediu sau bonusuri de Crăciun. Pentru cheltuielile ce țin de biroul parlamentar, germanii primesc o alocație neimpozabilă de 4.583 de euro pe lună, adică mai mult decât primește parlamentarul român (25.000 de lei pentru biroul parlamentar).
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, este unul dintre cei mai bine plătiți șefi de stat din UE, primind 20.179 euro brut pe lună. Miniștrii federali au un salariu brut de 16.440 de euro pe lună. După plata taxelor, niciunul nu rămâne cu 15.000 de euro net pe lună.
În Italia, un deputat primește o indemnizație de 10.000 de euro brut pe lună (5.000 net) și un senator primește 11.555 euro brut pe lună (adică 5.304 euro net). Cu toate beneficiile de care se bucură, un deputat ajunge la o cheltuială de 14.000 de euro pe lună, spre deosebire de 10.000 de euro cât e în România toată cheltuială pentru un parlamentar. Premierul Italiei primește o indemnizație de 6.700 de euro net și nici măcar nu visează la 15.000 de euro. Nici măcar președintele Italiei (cel mai bine plătit demnitar din țară) nu ajunge la 15.000 de euro net pe lună.
Toate aceste mari state UE le oferă demnitarilor o indemnizație impozabilă, în timp ce parlamentarii și miniștrii români nu plătesc contribuțiile pentru sănătate și pensie, însă beneficiază de acestea.