Parlamentarii USR au propus un proiect de lege prin care se dorește ca și copiii refugiați din Ucraina să beneficieze de alocații de stat, într-un mod similar cu copiii români. Potrivit estimărilor, aproximativ 47.851 de copii refugiați din Ucraina ar putea beneficia de aceste alocații, iar statul român ar trebui să plătească lunar aproximativ 12.250.000 de lei pentru asta.

Parlamentarii USR au propus modificarea a două articole din lege pentru a permite acordarea alocației de stat și copiilor refugiați din Ucraina care beneficiază de măsuri de protecție temporară în conformitate cu Legea nr. 122/2006 privind azilul în România. Propunerea vine în contextul unui flux mare de persoane strămutate din Ucraina către România.

Potrivit legislației actuale, cuantumul alocației de stat pentru copii este indexat anual cu rata medie anuală a inflației. Astfel, în 2023, alocația este de 613 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani în cazul copiilor cu handicap), 256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, și 631 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani în cazul copiilor cu handicap.

Guvernul României a raportat că peste 3,2 milioane de cetățeni ucraineni au trecut granițele în România până în ianuarie 2023, iar aproximativ 47.000 dintre aceștia sunt copii. Astfel, în cazul în care proiectul de lege este aprobat, statul român ar trebui să aloce aproximativ 12.250.000 de lei lunar pentru a acoperi alocațiile copiilor refugiați din Ucraina.

În cazul în care acest proiect de lege va fi adoptat, aproximativ 47.851 de copii refugiați din Ucraina ar putea beneficia de alocații de stat în România, iar statul român ar trebui să plătească lunar aproximativ 12.250.000 de lei pe lună.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *