Ministerul Apărării din România a solicitat oficial Parlamentului aprobarea pentru demararea unui program de achiziție de avioane militare F-35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari din SUA. Acest program vizează achiziționarea a 32 de avioane F-35 pentru modernizarea Forțelor Aeriene ale României.

Această intenție de modernizare a Forțelor Aeriene cu avioane de ultimă generație a fost anunțată după o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din aprilie. Avioanele F-35 sunt cunoscute pentru capacitățile lor avansate, inclusiv senzori de ultimă generație, capacitatea de a schimba informații criptate în timp real cu alte platforme aeriene și sisteme terestre de apărare, gestionarea eficientă a imaginii operaționale a câmpului de luptă și muniții de înaltă precizie, transmite B1TV.

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, afirma Administrația Prezidențială.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat inițial achiziționarea a două escadrile de F-35, ceea ce înseamnă 32 de avioane, iar ulterior se prevede achiziționarea unei a treia escadrile, adică încă 16 avioane. Aceste achiziții vor acoperi, de asemenea, costurile pentru motoare, suport logistic, instruirea piloților și personalului, simulatoare de zbor, precum și muniția specială aer-aer și aer-sol necesară pentru operațiunile militare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *