Pastilele de iod care sunt absolut necesare în cazul iradierii după un atac nuclear nu se mai găsesc în România, pentru că s-au epuizat rapid de pe stocul farmaciilor. Românii au cumpărat ca să le aibă la îndemână, de teamă că Puțin ar putea să apese butonul nuclear. Premierul Nicolae Ciucă și ministrul sănătății Alexandru Rafila au anunțat că pastilele cu iodură de potasiu vor fi produse rapid de fabrica Antibiotice Iași.
Ce nu au spus însă oficialii este că Antibiotice Iași este condus de cumătrul fostului ministru al sănătății, Nelu Tătaru, care avea obligația să producă din timp aceste pastile, potrivit unei anchete a cotidianului online „Curentul”.
Când era ministrul Sănătății, Nelu Tătaru l-a numit la șefia Antibiotice Iași pe cumătrul său, Lucian Timofticiuc, patronul unui ziar local din Vaslui, care nu avea absolut nicio experiență în domeniul medicamentelor.
Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății „producerea și stocarea iodurii de potasiu sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.”
În urmă cu două zile, premierul Ciucă a anunțat că România nu are suficiente pastile și că nici nu există materia primă în țară pentru a le produce. Motivul este evident incompetența președintelui Antibiotice Iași, Lucian Timofticiuc care la numirea în funcție avea experiență doar ca patron-ziarist local, acesta fiind responsabil conform legii de toată activitatea și/sau inactivitatea firmei pe care o conduce, relatează sursa citată.
„Guvernul este în măsură să ia măsurile care se pretează (…) Vă pot spune că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, motiv pentru care la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât, în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a mai explicat Nicolae Ciucă.
Întrebat când va începe producţia acestor pastile, premierul a răspuns că „este vorba de substanţa activă de care avem nevoie şi care trebuie adusă în ţară”, precizând că „imediat se poate trece la producţie”, în momentul în care avem această substanţă, însă nu poate da un răspuns concret momentan cu privire la momentul în care va ajunge această substanţă în ţară. Şeful Executivului a afirmat că este aşteptat un răspuns de la furnizor.