Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse și aliatul lui Vladmir Putin
Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse și aliatul lui Vladmir Putin

Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse și aliatul lui Vladimir Putin, ar fi fost spion KGB în perioada anilor 70. Patriarhul Kirill are un trecut lung și umbrit în Elveția.

Kirill I a lucrat ca tânăr preot la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva în anii 1970. În același timp, se spune că ar fi activat pentru serviciul secret sovietic KGB.

Ajuns la 76 de ani, Patriarhul Kirill are un trecut lung și umbrit în Elveția. Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse este considerat un aliat apropiat al lui Vladimir Putin (70 ani). Ca atare, Kirill este și un important sprijin ideologic pentru președintele rus în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

După cum relatează acum „SonntagsZeitung”, Kirill a trăit din 1971 până în 1974 ca tânăr preot rus sub numele său adevărat Vladimir Gundjajew la Geneva, ca reprezentant la Consiliul Mondial al Bisericilor. Acolo se spune că a lucrat ca spion pentru serviciul secret sovietic KGB, relatează B1TV.

Reporterii „SonntagsZeitung” au văzut dosarul despre capul bisericii întocmit de poliția federală la acea vreme. În calitate de reprezentant al Consiliului Mondial al Bisericilor de la Geneva, Kirill a fost însărcinat să culeagă informații despre alți membri ai Consiliului și să influențeze pozitiv poziția SUA și NATO față de Uniunea Sovietică.

Până în prezent, Kirill a vizitat Elveția de 43 de ori. În jurul anului 2007, după cum relatează ziarul rus Moskovsky Komsomolets, Kirill a avut un accident pe o pârtie de schi elvețiană și și-a rupt clavicula.

Se spune că patriarhul rus și-a menținut relația strânsă cu Elveția până acum câțiva ani, relatează „SonntagsZeitung”. În decembrie 2016, Kirill a călătorit la Zurich pentru a predica la Biserica Ortodoxă Rusă a Învierii. La acea vreme, estul Ucrainei era deja ocupat de separatiști pro-ruși, iar peninsula Crimeea fusese deja anexată de Rusia. La Zurich, patriarhul a pus oamenii să se roage „pentru pacea în Ucraina”.

Kirill și Biserica Ortodoxă Rusă au refuzat să comenteze acuzația de spionaj. Consiliul Mondial al Bisericilor nu are informații despre acest subiect. Potrivit nepotului lui Kirill, unchiul său nu era agent KGB la acea vreme, dar se afla sub controlul strict al serviciului de informații.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *