Partidele politice care nu trimit mai multe femei în Parlament ar putea fi penalizate prin tăierea unei părți din banii alocați de la bugetul de stat, conform un proiect de lege pus în dezbatere la Senat. Inițiat de deputatele Laura Vicol (PSD) și Cristina Trăilă (PNL), proiectul vizează creșterea participării femeilor în Parlamentul României și în pozițiile de decizie din administrația publică locală.
Legislația actuală prevede că partidele politice trebuie să asigure o reprezentare echitabilă și echilibrată a femeilor și bărbaților la toate nivelurile decizionale, însă ponderea femeilor în rândul aleșilor rămâne redusă. Proiectul propune ca suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat să fie diminuată dacă cel puțin trei din zece parlamentari sau aleși locali nu sunt femei, transmite PsNews.
Deși procentul de femei alese în Parlamentul României a fost scăzut în ultimii ani, inițiatoarele proiectului subliniază importanța creșterii participării femeilor în politică. Indexul european pentru egalitatea de gen arată că România se situează pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește egalitatea de gen, indicând nevoia de consolidare a democrației și respectarea principiului democratic al șanselor egale și al echității.