Pensionarea la 70 de ani va fi posibilă printr-un proiect de lege
Pensionarea la 70 de ani va fi posibilă printr-un proiect de lege

Pensionarea la 70 de ani va fi posibilă printr-un proiect de lege pregătit în prezent de Ministerul Muncii, a afirmat ministrul Raluca Turcan. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar în prezent oamenii pot munci până la vârsta de 70 de ani, dacă au obținut avizul șefului instituției din care fac parte.

Guvernul pregătește un proiect prin care angajații în sistemul public care își doresc să muncească mai mult să aibă opțiunea de a se pensiona la 70 de ani. Vârsta standard de pensionare rămâne însă 65 de ani. Aceasta este o oportunitate pe care noi o acordăm angajaților din sistemul public”, a declarat Raluca Turcan sâmbătă, la Prima TV, potrivit G4Media.ro.

Ministrul Muncii a explicat că și în prezent Codul administrativ prevede posibilitatea angajaților de a rămâne în funcție, însă aceștia au nevoie de acordul șefului de instituție, ceea ce într-o formă sau alta poate fi „o sursă de abuz”.

Pensionarea la 70 de ani. „Aceasta este diferența, dacă până acum puteai să faci lucrul acesta de la an la an, cu acordul șefului de instituții, ceea ce era o sursă de abuz, într-o formă sau alta, prin proiectul nostru de lege, în momentul în care ajungi la vârsta de pensionare și optezi să te pensionezi la 70 de ani, contractul tău de muncă merge mai departe”, a adăugat Raluca Turcan.

Legea va fi construită pe baza a trei principii, și anume posibilitatea de a lucra până la 70 de ani, interdicția privind cumulul pensie-salariu de la stat, respectiv posibilitatea pensionarilor de a reveni la muncă dacă doresc să o facă.

În acest context, ministrul Muncii a insistat că nu se va putea cumula pensia cu salariul la stat, precum și că nu vor exista excepții de la această regulă.

Ținând cont că, practic, nu interzicem cuiva să muncească în sistemul public, excepțiile nu ar trebui să facă”, a spus Turcan.

Întrebată de situația magistraților de la CCR cu privire la cumularea pensiei cu salariul, Raluca Turcan a invocat „constrângeri constituționale”.

Nu intenționăm să facem excepție, deci vor trebui să aleagă. Pe de altă parte, avem niște constrângeri constituționale, și anume sunt mandate definite prin Constituție și magistrații propriu-ziși ai CCR, având mandat definit prin Constituție, își vor păstra mandatul chiar și după vârsta de pensionare. Însă sistemul din instituția CCR se supune acestei legi”, a explicat ministrul.

Leave a comment

Lasă un răspuns