Pensionarii cu venituri minime ar putea primi tichete valorice de alimente
Pensionarii cu venituri minime ar putea primi tichete valorice de alimente

Pensionarii cu venituri minime ar putea primi tichete valorice pentru alimente. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, Guvernul va acorda 180 de lei sub forma tichetelor, care pot fi folosite exclusiv pentru mâncare. Dacă ordonanța Guvernului va fi adoptată, vor beneficia de ea pensionarii cu pensii minime sociale de 750 de lei și persoanele fără adăpost.

Proiectul de ordonanță de urgență mai prevede că persoanele care beneficiază de aceste tichete nu vor putea primi rest de bani, dacă este cazul, la achiziționarea meselor calde și nici nu le pot preschimba în cash. Tichetele valorice vor fi carduri electronice care vor fi alimentate lunar cu suma de 180 de lei. Acestea se vor putea folosi numai în unitățile care accepta plata cu aceste tichete, listă pe care fiecare persoană o va primi la momentul primirii cardului, potrivit bugetul.ro.

O facilitate în plus este oferită celor care nu se pot deplasa și îndeplinesc condițiile de acordare a tichetelor valorice. Acestea vor primi masa caldă aferentă la domiciliu.

Fiecare tichet valoric (card) va fi înseriat sub un număr unic și va conține, printre altele, informațiile de identificare a titularului (nume, prenume, cod numeric personal), precum și perioada de valabilitate (un an de la data emiterii) și interdicția de a fi utilizat pentru alte scopuri decât cel pentru care a fost emis.

Titularul tichetului îl va putea folosi numai dacă prezintă și buletinul, mai puțin persoanele fără adăpost, care nu vor fi obligate să prezinte actul la folosirea tichetelor.

Ca să intre în posesia tichetelor valorice, pensionarii cu venituri la nivelul pensiei minime sociale și persoanele fără adăpost trebuie să se înscrie pe listele ce vor fi întocmite de primării.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de OUG, acordarea unor astfel de tichete este cu atât mai necesară cu cât, în contextul epidemiei de coronavirus, două dintre categoriile de persoane direct afectate sunt pensionarii de cel puțin 75 de ani, cu venituri sub pensia socială minimă asigurată în plată și persoanele fără adăpost.

Poiectul de ordonanță de urgență se află în dezbatere publică la Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *