Permisul sanitar, sau certificatul verde, cum este numit în România
Permisul sanitar, sau certificatul verde, cum este numit în România

Permisul sanitar, sau certificatul verde, cum este numit în România, nu va mai fi prelungit în Franța, a decis Senatul din această țară. Guvernul și președintele Emmanuel Macron solicitaseră ca permisul sanitar să fie valabil după data inițială de 28 februarie 2022, până în 31 iulie 2022.

Mișcarea reprezintă o lovitură pentru puterea politică dată de opoziție și împotriva președintelui Emmanuel Macron.

Din 9 august 2021, acest permis condiţionează accesul la o serie de spaţii sociale, precum baruri şi restaurante. Din 30 august ”permisul sanitar” a fost impus şi pentru 1,8 milioane de angajaţi care lucrează cu publicul.

Potrivit deciziei Senatului, permisul sanitar se va aplica până la 28 februarie. Deputaţii şi senatorii vor încerca săptămâna viitoare să convină asupra unei versiuni comune. În caz de eşec, Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului, va avea ultimul cuvânt, relatează AFP, citată de B1TV.

”Permisul sanitar” francez împotriva COVID-19 restricţionează accesul în multe locuri publice, cum ar fi barurile, cafenele, cinematografele sau mijloacele de transport pe distanţe lungi. Permisul se eliberează persoanelor care sunt complet vaccinate sau care au un test negativ recent.

Măsuri dure îi vizează pe angajații din sistemul sanitar. După intrarea în vigoare a măsurilor, în Franța aproape 3.000 de angajați din sectorul sanitar francez au fost suspendați din cauză că nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 înaintea termenului-limită.

Angajații din spitale, șoferii de ambulanță, personalul din aziluri, medicii din sectorul privat, pompierii și persoanele care îngrijesc persoane vulnerabile la domiciliu – în total, circa 2,7 milioane de persoane – trebuie să prezinte dovada că s-au vaccinat măcar cu o doză de vaccin anti-COVID-19.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *