Plafonarea prețurilor la energie nu este indicată la noi, spune Virgil Popescu. Ministrul energiei explică faptul că în Spania, în realitate nu s-a produs plafonarea prețurilor la energie, ci acolo s-a implementat o subvenție, așa cum a decis și guvernul român în urmă cu câteva zile.
„Premierul a și explicat că putem vorbi de plafonare în zona de energie când toți sau majoritatea membrilor UE plafonează prețurile, că nu mai avem piață liberă atunci. Nu putem să funcționăm noi cu piață liberă, și alții…
Există pe lege a concurenței, care o lege pe directivă europeană a concurenței, care spune că un stat membru poate lua măsura de a plafona pe maxim șase luni în cazul unor fluctuații de preț. Problema e dacă e viabilă această măsură.
Am sărit și am spus că Spania a făcut acest lucru. Mie mi-a venit ieri de la reprezentanța noastră, că am cerut, ce au făcut spaniolii. Nu au făcut plafonare, nu se numește plafonare ce au făcut ei. Spaniolii nici nu sunt producători de gaze, sunt importatori. Au spus că cetățeanul plătește o sumă mai mică. Prețul gazului în Spania e la nivelul prețului european la toate bursele, diferența o suportă bugetul statului. Cam asta facem și noi, nu e o plafonare, ci o subvenție dată cetățenilor. Asta vom face”, a declarat Virgil Popescu, într-o emisiune B1TV.
Ministrul energiei a precizat apoi că dacă prețul unor mărfuri ar fi plafonate, atunci ele nu s-ar mai vinde pe piață, căci producătorii lor se vor duce pe alte piețe unde prețule mai bune.
„Nimeni nu mai vine să investească în țara ta, să producă această marfă. Aici e exemplul clar cu gazele din Marea Neagră. Dacă am plafona sub piață, degeaba mai scoate, că nu mai are rentabilitate să vândă. Trebuie foarte bine gândit. Nici proiectul PSD nu e de plafonare, ci de subvenție”, a explicat ministrul Virgil Popescu.