De la 1 noiembrie vor intra în vigoare o parte din noile măsuri fiscale, printre care și limitarea plăților cu bani cash la comercianți.

Începând de miercuri, 1 noiembrie, o parte din noile măsuri fiscale vor intra în vigoare, printre care și limitarea plăților cash la comercianți.

Concret, se poate încasa cash, în limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei de la o persoană juridică.

De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile ale căror valoare este mai mare de 10.000 de lei și respectiv 2.000 de lei către magazinele de timp cash and carry.

Totodată se pot face încasări între două persoane fizice în limita unui plafon zilnice de 10.000 de lei.

„De acum încolo trebuie să ne asigurăm că vom avea un cont la bancă și un card ca să putem face plăți, pentru că de anul viitor lucrurile devin și mai drastice din punct de vedere al limitării plăților cash.

Persoanele fizice pot plăti până la 5.000 de lei cash în fiecare zi

Problema apare la companii și mai ales la cele care se află în mediul rural, acolo unde vor fi destul de multe probleme.

Sunt foarte multe localități în România care nu au internet. Oare cum se vor conecta POS-urile la internet în condițiile în care nu există semnal”, a spus analistul economic Adrian Negrescu, potrivit Antena 3.

Întrebat ce se întâmplă cu oamenii care nu doresc să aibă un card sau un cont bancar, analistul economic a spus:

„Sunt 40% dintre români care nu au un cont bancar sau un card și pentru ei va fi o misiune aproape imposibilă să se descurce financiar cu sume mai mari de bani în perspectiva următorilor ani.

Vor fi nevoiți, până la urmă să-și facă un cont la bancă. Singura problemă e că este destul de dificil să-ți faci un cont la bancă dacă stai în mediul rural și trebuie să mergi la oraș.

Și pentru cei din oraș este o problemă, dar legată de comisioane

Vom plăti de fiecare dată când vom face tranzacții cu cardul, firmele vor plăti comisioane între 1-3% sau poate chiar mai mult pentru fiecare tranzacție.

Mai este o problemă de acces la banii tăi, pentru că dacă ai banii pe card și bancomatul pe care îl folosești nu funcționează, lucru care în România se întâmplă foarte des, s-ar putea să ai o problemă atunci când ai nevoie de bani cash”, a mai menționat analistul economic.

Întrebat la ce ajută această schimbare, Adrian Negrescu a spus:

„Ajută statul să mai reducă din evaziunea fiscală. Limitează plata cu sacoșa de bani.

Guvernatorul BNR spunea că marea majoritate a românilor nu prea știu să folosească un card, nu știu ce este un cont bancar sau cum să-și gestioneze cheltuielile.

Atunci ține de interesul guvernului de a face educație financiară prin campanii”, a spus analistul economic Adrian Negrescu.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *