Renegocierea PNRR este „foarte limitată” dar cu siguranță ajustarea va avea loc, dă asigurări ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș. Vor intra însă mai puțini bani în România de la UE, din cauza creșterii economice pe care țara noastră a înregistrat-o, a explicat oficialul român.

Marcel Boloș, a declarat că renegocierea PNRR, așa cum cere PSD, este „foarte limitată”, însă cu siguranță sunt discuții pentru ajustarea Planului. Potrivit ministrului, o astfel de ajustare se referă la o reducere de grant de 2,1 miliarde de euro, bani pe care România nu-i va mai primi, motivul fiind creșterea economică înregistrată de România în 2022, a explicat Marcel Boloș într-un interviu PsNews.

O renegociere a PNRR e foarte limitată, dar discuții cu privire la ajustarea Planului vor fi. De ce? Din 3 motive: Unu, avem de operat o reducere de grant de 2,1 miliarde de euro care este rezultatul creșterii economice pe care am avut-o în 2021 față de 2020. Vom pierde acești bani datorită creșterii economice. Acesta ar fi un lucru bun dacă creșterea economică ar fi fost generată de investiții, dar la noi a avut o componentă de consum predominantă.

Apoi, pe de altă parte, avem de ajustat prețurile, pentru că am avut o creștere spectaculoasă a prețului la materiale și utilități. Și de aici avem de ajustat 2,2 miliarde de euro.

În acest context, apare cea de-a treia cauză, restructurarea împrumutului, pentru că trebuie să facem rost de banii aceștia pe care vi i-am menționat, în caz contrar ei trebuie asigurați din bugetul de stat”, a declarat Marcel Boloș într-o emisiune PsNews.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că România mai are de îndeplinit 151 de ținte și de jaloane până la sfârșitul anului.

Am dus la bun sfârșit 24 de ținte și jaloane, pentru care s-a trimis prima cerere de plată către Comisia Europeană. Mai avem încă 51 de jaloane și ținte care sunt pregătite, cu mici excepții, pentru cererea de plată numărul 2 și mai avem trimestrele 3 și 4, dar acestea intră în cererea de plată numărul 3, care se va depune anul viitor.

Acum suntem concentrați pentru a pregăti cererea de plată numărul 2, care are termenul de depunere până pe data de 15 decembrie. Și ne vom ține de acest termen, cu toate greutățile și eforturile.

Mai sunt câteva lucruri pe care trebuie să le închidem cu Comisia Europeană și, desigur, aici avem Legea decarbonizării care este un subiect fierbinte în relația cu CE, dar și avertizorii de integritate care, de asemenea, sunt subiect de discuție cu CE și pentru care facem demersuri astfel încât să putem depune cererea de plată. Avem o sumă importantă de bani, 2,88 de miliarde de euro pe care îi avem de încasat de la Uniunea Europeană”, a explicat Marcel Boloș.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *