Situația din Orientul Apropiat prezintă un risc semnificativ de escaladare a conflictului, iar acest risc pare să crească odată cu apropierile Israelului de o operațiune terestră în Fâșia Gaza, crede politologul Cristian Pîrvulescu.

Pîrvulescu a subliniat că Turcia este unul dintre susținătorii grupului Hamas. Acest lucru se datorează faptului că Turcia nu clasifică Hamas drept organizație teroristă, ci ca o organizație de reprezentare a palestinienilor. În plus, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a anulat vizita planificată în Israel și a declarat că Hamas este un grup de eliberare care își protejează teritoriul. Pîrvulescu a adăugat că Turcia și Qatar sunt în aceeași poziție în această privință, dar există diferențe semnificative între statele din Sudul Global în ceea ce privește pozițiile față de conflictul israeliano-palestinian.

Trebuie să spunem, în primul rând, că Turcia e unul din susținătorii Hamas. Nu în egală măsură cu cei din Qatar și cu Iranul dar, în orice caz, pe teritoriul Turciei există reprezentanți Hamas, Turcia nu consideră Hamas o organizație teroristă, ci o organizație de reprezentare a palestinienilor, iar după atentatele teroriste din 7 octombrie, după pogromul din 7 octombrie în care evreii au fost asasinați într-un mod barbar pentru că erau evrei, Erdogan nu a criticat niciodată cu putere aceste atentate, ba chiar a sugerat că portavioanele americane trimise în Mediterana vor contribui la omorârea palestinienilor din Gaza. Deci nu e chiar atât e surprinzătoare această declarație. Ea vine pe linia aceste fracturi pe care o vedem între Occident și Lumea musulmană, pentru că nu vorbesc numai de lumea arabă. Turcii nu sunt arabi și nu numai, sunt parte din sudul global, dar nu între sudul global, care se situează mai degrabă pe pozițiile antiisraeliene, în orice caz cerând încetarea imediată a focului, distrugerea infractructurii și omorârea palestinienilor. Nu toată lumea, pentru că India de exemplu, o importantă țară din sud, e alături de Israel din acest punct de vedere, dar totul ține de caracteristici naționale”, a declarat miercuri profesorul Cristian Pârvulescu, într-o emisiune B1TV.

Politologul a remarcat că există o încercare disperată de menținere a conflictului la un nivel cât mai scăzut. Președintele francez, Emmanuel Macron, a efectuat vizite în regiune cu speranța de a găsi un teren comun pentru părțile implicate. Macron a subliniat necesitatea menținerii unui echilibru în evaluarea vieților pierdute în conflict, dar și importanța eliminării organizației Hamas.

Nu cred că e Erdogan era în poziția de a media ceva, așa cum nici Qatarul nu e în poziția de a media mai mult decât eliberarea ostaticilor. Președintele Macron e într-o astfel de poziție în încercarea aș spune disperată de a menține conflictul la un nivel cât mai mic, de unde vizitele pe care le-a făcut la Ierusalim, Ramallah, Amman și Cairo pentru a face ce nu a reușit să facă președintele Biden – a găsi un numitor comun așa încât situația din regiune să rămână una rezonabilă. În condițiile în care spunând ”un mort palestinian e egal cu un mort francez este egal cu un mort israelian” vine în întâmpinarea arabilor și a musulmanilor dar, pe de altă parte, spunând ceea ce n-a făcut Guterres (secretarul general al ONU), de exemplu, că Hamas e o organizație teroristă care trebuie să fie scoasă din istorie”, a mai spus politologul.

Pîrvulescu a concluzionat că situația este complexă, dar nu există alternative evidente. Riscul de escaladare a conflictului rămâne ridicat, în special în momentul în care Israelul declanșează o operațiune terestră. Aceasta ar putea determina alte grupuri precum Hezbollah și Jihadul Islamic să întreprindă acțiuni militare împotriva Israelului. În final, există o aprehensiune că această escaladare ar putea inflama străzile în lumea arabă și ar deveni tot mai dificil de controlat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *