Precauțiile sanitare trebuie să rămână n vigoare, chiar dacă numărul cazurilor de coronavirus a scăzut, consideră fostul ministru al sănătății, Nelu Tătaru. „Acele precauții, pe care le avem de la începutul acestei pandemii, distanțare, mască, dezinfectantul, trebuie să rămână” a spus Tătaru.
Fostul ministru al sănătății, în prezent deputat PNL, a lămurit problema mutațiilor coronavirusului, care nu fac decât să confirme precauțiile sanitare.
„În anul în care a trecut, mai toată vara am gestionat o tulpină așa-zis spaniolă, ținând cont că Spania a fost mai permisivă în materie de concedii. Acolo a fost cam toată Europa, s-au reîntors în țările de origini.
La un moment dat, și în Anglia, înainte de apariția noii tulpini din Marea Britanie, în proporție de 80-85% era tulpina spaniolă. Apoi a fost o selecție și am putut vedea o tulpină din Marea Britanie, din Africa de Sud. Orice trecere a virusului printr-un corp suferă anumite mutații.
Că la un moment dat s-a selectat o mutație pe care o regăsim în Marea Britanie, cu extensie în țările europene în acest moment, deși s-a descoperit și în alte 60 de țări, nu face decât să păstrăm aceeași marjă de precauție. Chiar dacă avem o relaxare datorită acelui indice la mia de locuitori cumulat pe 14 zile, cred că acele precauții, pe care le avem de la începutul acestei pandemii, distanțare, mască, dezinfectantul, trebuie să rămână.
Transmiterea comunitară este cea care ne dă și măsura libertăților pe care le avem într-o comunitate. În condițiile în care putem gestiona, coroborată și cu o activitate de vaccinare, atunci cred că putem conviețui încă un an cu acest virus dar fără a avea acele manifestări sau acele cazuri grave”, a explicat fostul Ministru al Sănătății, în prezent deputat PNL, într-un interviu acordat PSNews.
Întrebat dacă la Ministerul Sănătății există îngrijorare, Nelu Tătaru a explicat că: „Nu știu dacă îngrijorare, dar precauție trebuie să existe, iar profesionalismul din cadrul Ministerului Sănătății ar trebui aici să își dea adevărata valoare”.
„Evaluarea anumitor focare, nașterea acestora, cercetarea acestora prin anchete epidemiologice sunt cele care împiedică sau limitează răspândirea acestei mutații, dar în același timp ne face și să fim pregătiți.
Cred că precauția trebuie să fie cuvântul mai potrivit decât îngrijorarea. Îngrijorarea este în rândul populației de rând. La nivelul unui minister, trebuie să existe acea precauție și măsuri”, a conchis fostul ministru.