Octavian Jurma face predicții în contextul pandemiei. Celebrul epidemiolog a vorbit despre creșterea cazurilor de covid în România într-un ritm alarmant. În plus, predicțiile pentru valul 5 sunt extrem de îngrijorătoare, mai ales că boala ar ataca cu predilecție o categorie de vârstă. Epidemiologul trage un semnal de alarmă și spune că autoritățile nu testează suficient, lucru care se poate dovedi un real pericol pentru populație.
Medicul Octavian Jurma a vorbit despre categoria de vârstă care va fi cea mai afectată în noul val de pandemie. Țara noastră va intra la finalul lunii ianuarie în cel de-al cincilea val și este foarte posibil ca acesta să fie depășit rapid.
Octavian Jurma, despre cum va evolua pandemia
Epidemiologul Octavian Jurma crede că noul val va aduce cu sine până la 30.000 de noi cazuri de infectări pe zi, adică mai mult decât am avut vreodată. Cel mai mare număr de cazuri a fost pe 19 octombrie 2021, când au fost raportate 18.863 de persoane confirmate cu covid.
„Potrivit calculelor mele, în câteva zile, cel mai probabil în a doua parte a săptămânii viitoare, deci în jur de 20 ianuarie, valul cinci va egala valoarea cea mai ridicată din toamna anului trecut, situată undeva la peste 18.000 de cazuri noi. Poate o va și depăși, cine știe?Cred că în imaginea de ansamblu va conta și dorința politicului, care poate sau nu să încurajeze testarea”, a spus Octavian Jurma, potrivit Playtech.
„Dacă o va face, lucru greu de crezut, putem avea și un val cinci care să se ridice la un prag de 50.000 de noi cazuri, în perioada maximă a pandemiei. Însă nu cred că vom depăși pragul de 30.000 de noi cazuri, fiindcă la noi s-a mers mai degrabă pe descurajarea testării, decât pe încurajarea ei.Vă pot oferi și un exemplu concret și recent. Marți, 11 ianuarie 2022, am avut 8.861 de noi cazuri dintr-un total de puțin peste 73.500 de teste, PCR sau rapide. 24 de ore mai târziu au fost anunțate alte 8.600 de noi cazuri, din puțin peste 61.600 de teste, amestecate, PCR și rapide”, a mai spus Octavian Jurma.
„Deci, testarea a fost frânată, inhibată, iar nu încurajată, în condițiile în care valorile constant ridicate de transmitere a virsului îți spun că trebuie să faci cât mai multe testări”, a completat Octavian Jurma.