Un nume greu din educație are toate șansele să ajungă ministru. Este vorba despre  vice-rectorul Universității din București, Sorin Costreie. Potrivit www.educatieprivata.ro, Costreie este pe lista de opțiuni pentru funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Dealtfel, Sorin Costreie a publicat, astăzi, pe pagina sa de Facebook un text cu privire la acest  minister.

„Mă întreb câți știu ce reprezintă MCID, ce reprezintă acest acronim în zona guvernamentală. Cumva problema e simplă și totodată complexă. E simplă, pentru că odată plasat acronimul în context guvernamental, oricine își poate da seama că e vorba de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarii. Altfel lumea îl știe fie de Ministerul Cercetării fie de Ministerul Digitalizarii.

Ori, aici îmi pare că intervine partea mai complexă a problemei. De ce? Pentru că majoritatea ignoră acel “I”, și anume “Inovarea”, partea care îmi pare cea mai importantă de acolo. Sigur, “oamenii din sistem” știu că 90% din problemele de acolo vin cu precădere de la “cercetare”: gestionarea INCD-urilor (institutelor de cercetare-dezvoltare), marile proiecte de cercetare ale României (ELI-NP, Danubius…etc), strategia de cercetare ce trebuie să fie în curând aprobată și adoptate și multe lucruri mai mari și mai mărunte, dar toate importante pentru cercetătorii din această țară, acei puțini care au mai rămas în pofida lipsei de predictibilitate și transparență a finanțării cercetării.

Desigur, vorbesc cu precadere despre cercetatorii din aceste institute, si nu de cei din universitati, entitati private sau din institutele Academiei. Si aceasta este o alta mare problema si anume fragmentarea sistemuli, lipsa de coerenta si coordonare. Marea problema a si cea a unui transfer tehnologic precar si sporadic”, a scris Sorin Costreie pe pagina sa de Facebook.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul www.educațieprivata.ro.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *