Prelungirea mandatelor aleșilor locali s-a făcut în mod ilegal în timpul pandemiei de coronavirus, a stabilit Curtea Constituțională. OUG emisă de Guvern dar și legea de aprobare a acesteia din partament sunt neconstituționale, a stabilit Curtea Constituțională. Decizia a generat o furtună în spațiul politic, pentru că în două săptămâni încetează mandatele primarilor și consilierilor locali. Vicepremierul Raluca Turcan a spus că judecătorii CCR pun în pericol funcționarea statului român.
„Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puţin de o lună, judecătorii Curţii Constituţionale pun în pericol funcţionarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleşilor locali – alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanţă de câteva zile – situaţie fără precedent care pune în pericol funcţionarea administraţiei publice locale”, a declarat Raluca Turcan,.
Vicepremierul a explicat că în doar 17 zile încetează toate mandatele aleşilor locali iar decizia de prelungire a mandatelor s-a făcut într-o situație de criză, pentru că nu puteau fi organizate alegeri.
„Autosesizarea Curţii Constituţionale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acţionat corect pentru a soluţiona o problemă urgentă şi excepţională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleşilor locali. Nu pentru că aşa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie şi care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-şi proteja cetăţenii”, explică Turcan.
Curtea Constituţională a explicat că prelungirea mandatelor aleşilor locali se face prin lege organică, de către Parlament.
Tot Parlamentul decide cine stabileşte data alegerilor locale, respectiva dacă aceasta e decisă prin lege organică sau prin Hotărâre de Guvern.