Premii pentru performanță în loc de sporuri, este ideea avansată de vicepremierul Kelemen Hunor, care susține că de anul viitor, majoritatea sporurilor primite de bugetari nu vor mai exista. Sporurile la salariu trebuie însă anulate printr-o lege discutată în parlament, pentru că nu pot fi anulate prin ordonanță de urgență a guvernului, a precizat vicepremierul.

 

Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate şi marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin Ordonanţă de Urgenţă. Trebuie o analiză foarte serioasă. În acest an sporurile rămân în venitul de bază. Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară şi eventual pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanţă”, a declarat Kelemen Hunor, citat de B1TV.

Acesta a subliniat apoi că e nevoie de o analiză ce nu se poate face de pe o zi pe alta și, prin urmare, nu se poate renunța la sporuri prin Ordonanță de Urgență.

Kelemen și-a exprimat apoi convingerea că de anul viitor aceste sporuri nu vor mai exista, înlocuite cu premii pentru performanță.

Și premierul Florin Cîțu, a insistat că schimbarea este necesară prin proiect de lege votat în Parlament, și numai performanța angajaților trebuie recompensată bănește.

Din punctul de vedere al Guvernului, am plafonat, ținem sub control cheltuielie cu salariile și începem această Lege a salarizării, dar această lege a trecut de Parlamentul României. Orice corectare trebuie să se facă tot în Parlament, transparent. Prin OUG doar menținem status-quo-ul până la Legea salarizării”, a explicat Cîțu.

(…)

Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, deci e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reaşeza salarizarea și sporurile. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal în 2020. Din acestea, 27 de miliarde o reprezintă sporurile. Aceste cheltuieli de personal s-au dublat în perioada 2016-2020. Eu îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă…”, a precizat Florin Cîțu.

 

Raluca Turcan: Sunt şi sporuri justificate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că sistemul sporurilor trebuie analizat riguros, deoarece unele sporuri sunt justificate. Aceasta a insistat că Ministerul nu urmărește diminuarea veniturilor, ci implementarea unui sistem în care sporurile să constituie o motivație.

Sistemul sporurilor trebuie analizat riguros, cu înţelepciune, nu heirupist, pentru că sunt şi sporuri justificate de condiţiile şi natura muncii, sunt sporuri în domenii importante, pentru categorii esenţiale de salariaţi. Tot la fel de clar am spus că discuţia despre sporuri la Ministerul Muncii nu urmăreşte diminuarea veniturilor, mai ales ale celor care muncesc!

Principiul sănătos de la care pleacă această analiză este ca salariile din sectorul public să fie reaşezate, iar sporurile să reprezinte o motivaţie”, a declarat Raluca Turcan.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *