Raluca Turcan

Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a declarat, joi, la Constanţa, că guvernul nu şi-au propus să desfiinţeze sporurile salariale acordate bugetarilor, calificând informațiile despre acest subiect drept „fake news”, scrie Digi 24.

„Aş vrea să demontez un fake news care se propagă în ultimele ore. Nimeni nu şi-a propus să desfiinţeze sporurile bugetarilor”, a spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan: În sănătate și justiție, nivelul sporurilor reprezintă 85%

„Sporurile trebuie să aibă două principii de bază pentru care sunt acordate. Unul este acela pentru categorii de muncă speciale care necesită sporuri şi un alt principiu este acela al motivării”, a spus Turcan.

Raluca Turcan a  adăugat că ar trebui să se ţină cont mai mult de partea de salarizare decât de cea de sporuri, atunci când cineva îşi negociază un venit.

„Ne dorim, de asemenea, ca salariile în plată să ţină mult mai mult cont de partea de salarizare decât de partea de sporuri şi atunci când cineva îşi negociază un venit şi stabileşte un venit, inclusiv în sistemul public, să fie atras în primul rând de salariu şi mai puţin de partea de suplimentare a salariului cu sporuri. De aceea, încerc să explic inclusiv un raţionament matematic. Chiar dacă operăm modificări pe sporuri, nu intenţionăm să scădem venitul, ci dimpotrivă, salariile să fie oarecum egalizate şi acestea să fie suplimentate doar pe bază de principii foarte clare, cu sporurile”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan spune că nivelul sporurilor este de 85% din venituri în sănătate și justiție. Minsitrul Muncii spune că aceste sporuri „nu pot fi tratate cu ușurință”, având în vedere că medicii sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

„Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul sporurilor e de 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție”, a spus Raluca Turcan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *