Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon și agențiile americane de informații par mai îngrijorați ca niciodată că Vladimir Putin, pentru a compensa retragerea sa umilitoare din Harkov, ar putea face o mișcare prin care ar escalada conflictul armat declanșat în Ucraina. Ei nu știu, însă, ce formă ar putea lua această escaladare, dar fac mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, scrie „The New York Times”.

„Multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc analiștii de la Washington sunt sumbre:  bombardamente nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a liderilor ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei – situate în țări NATO precum Polonia și România – care canalizează cantități extraordinare de arme, muniții și echipamente militare în țară”, scrie NYT într-un articol pe tema ezitărilor pe care le are administrația Biden de a furniza Kievului arme mai puternice.

Publicația menționează că a stat de vorbă cu peste 12 oficiali americani cu rang înalt care sunt implicați în strategia administrației de a controla escaladarea războiului și de a calibra următorii pași, pentru a evita declanșarea unui conflict și mai amplu. Ezitările lui Biden:

„Încercăm să evităm al treilea război mondial”

Președintele Biden vrea să evite ațâțarea Rusiei într-un moment în care oficialii americani se tem că Vladimir Putin ar putea escalada războiul pentru a compensa pierderile recente. În același timp, însuflețit de succesul înregistrat în nord-estul Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski face presiuni asupra președintelui Biden pentru a obține o nouă armă, mai puternică: un sistem de rachete cu rază de acțiune de 300 de kilometri, care ar putea ajunge până departe pe teritoriul rusesc. Această armă, spune Zelenski, care dă asigurări că nu o va folosi pentru a lovi obiective de pe teritoriul Rusiei, este esențială pentru lansarea unei contraofensive mai ample, poate la începutul anului viitor.

Scenariu: Putin ar putea detona o armă nucleară tactică în Marea Neagră

Unii oficiali americani își fac griji că momentele cele mai periculoase abia acum urmează să vină, chiar dacă Putin a evitat să escaladeze războiul în moduri care, uneori, chiar i-au nedumerit pe oficialii occidentali, scrie NYT.

El a făcut doar încercări limitate de a distruge infrastructura critică sau de a viza clădiri guvernamentale ucrainene și nu a atacat centrele de aprovizionare din afara Ucrainei. Deși au existat săptămânal atacuri cibernetice împotriva țintelor ucrainene, acestea au fost relativ puțin sofisticate. Unii oficiali și-au exprimat îngrijorarea că Putin, care, pe de altă parte, este supus unei presiuni în creștere pe plan intern, ar putea detona o armă nucleară tactică – poate într-o explozie demonstrativă în Marea Neagră sau în Oceanul Arctic sau pe teritoriul ucrainean, dar nu există nicio dovadă că el deplasează aceste arme sau că pregătește un astfel de atac, spun oficialii. Serviciile americane de informații se gândesc că Putin poate crede că un astfel de pas ar risca să îndepărteze Rusia de țările de care are cea mai mare nevoie – în special China. De altfel, Joe Biden a abordat direct această problemă într-un interviu recent la CBS când a avertizat că recurgerea la arme nucleare sau la alte arme neconvenționale ar schimba fața războiului și ar determina un răspuns dur.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *