Lucian Heiuș, președintele ANAF, caută „inginerii financiare” la OMV Petrom
Lucian Heiuș, președintele ANAF, caută „inginerii financiare” la OMV Petrom

Lucian Heiuș, președintele ANAF, caută „inginerii financiare” la OMV Petrom, dar și la alte companii cărora li se aplică plata taxei pentru solidaritate. Controalele ANAF sunt pentru toată lumea, susține șeful instituției, care vrea să se asigure de respectarea Ordonanței 186.

Lucian Heiuș a precizat că ANAF are suficiente pârghii și specialiști buni pentru a se asigura că nu va exista „nicio suspiciune că s-a putut face vreo inginerie financiară la OMV sau la altă companie”.

Amintim că OMV a transmis că nu va plăti taxă de solidaritate în România pentru că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri, deci ea nu se încadrează în prevederile Ordonanței. Reacție la acest mesaj, unele voci publice au acuzat că Ordonanța a fost prost scrisă, poate chiar intenționat, ca OMV să fie scutită de la plata acestei taxe, indicând către un posibil conflict de interese al ministrului Energiei, Virgil Popescu, a cărui familie face afaceri cu Petromul.

ANAF a început aceste verificări nu doar la OMV Petrom, a început aceste verificări de încadrare în prevederile Ordonanței 186 la multe alte companii care-și desfășoare activitatea în acest domeniu și care pot să fie potențiale plătitoare de această contribuție de solidaritate. Noi luăm și verificăm dacă în total, cifră de afaceri, 75% se regăsește din cele patru coduri CAEN prevăzute în Ordonanță.

Ordonanța e, de fapt, cuvânt cu cuvânt regulamentul stabilit la Comisia Europeană. Codurile CAEN sunt cele din regulament, pragul de 75% e spus clar în regulament, ce s-a modificat în Ordonanță în România e cota de impozitare, care a fost mai mare și stabilită la 60%, dar acesta a dreptul suveran al fiecărei țări de a-și stabili cota de impozitare”, a declarat Lucian Heiuș, luni seară într-o emisiune B1TV.

Întrebat în legătură cu declarațiile unor politicieni, care au acuzat că Ordonanța e făcută prost sau rău intenționat pentru a excepta OMV Petrom de la această suprataxare, șeful ANAF a spus: „Fiecare politician răspunde personal pentru reacțiile pe care le face. Eu pot să spun ce facem noi, ANAF. Noi urmărim aplicarea cu strictețe a legislației din România. Vom verifica dacă pragul de 75% e atins de OMV Petrom pentru 2022 și avem pârghii suficiente și specialiști foarte buni pentru a nu exista nicio suspiciune că s-a putut face vreo inginerie financiară la OMV sau altă companie. Discutăm de zeci de companii care trebuie să plătească taxa de solidaritate”.

Garantez că vom verifica foarte, foarte amănunțit întregul business al OMV Petrom, vom vedea cum și-au calculat cifra de afaceri, care e clar stabilită prin regulamentele contabile din România, și nu cred că va putea să existe o variantă la care noi să nu descoperim dacă cumva s-a încercat o optimizare fiscală. (…)

În maxim zece zile o să vedem acest lucru. Oricum, situațiile financiare în România, termenul final de clarificare e 30 mai. Deci ele se mai pot reașeza până pe 30 mai”, a mai declarat președintele ANAF.

Andrei Caramitru, despre OUG privind taxa de solidaritate: O tâmpenie

Unul dintre cei care a criticat Ordonanța dată de Guvernul Ciucă este Andrei Caramitru. El a spus că a fost introdusă „o taxă doar la Romgaz și nu la Petrom, or așa ceva nu se poate”.

Probabil că cineva acolo, pe o căruță de bani, a reușit să scoată o virgulă, să scoată un cod CAEN ceva și să blocheze tot. (…) OUG-ul poate să fie schimbat. (…)

Acum, dacă nu fac nici asta, e o decizie clară politică undeva în care practic noi în loc să luăm banii pe care îi lasă Uniunea Europeană să îi luăm, vorbim de sute de milioane de euro în bugetul României pentru pensii salarii și investiții, statul român și decidenții, deși au instrumentele să repare tâmpenia asta, decid că banii ăștia sunt bine să ajungă în buzunarele OMV din Viena. Dacă se întâmplă treaba asta, este o trădare clară de țară și cred că cei care nu vor face acest lucru, dacă nu îl vor face, poate nu o să aibă probleme imediat, dar în timp o să aibă niște probleme grave și ar fi cazul să se trezească și să facă treburile cum trebuie”, a mai declarat Andrei Caramitru.

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *