Prima agenție a Uniunii Europene care se deschide marți în România
Prima agenție a Uniunii Europene care se deschide marți în România

Prima agenție a Uniunii Europene care se deschide marți în România este Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică.

Centrul „reuneşte resurse şi experţi de nivel înalt din întreaga UE pentru a dezvolta soluţii inovatoare la ameninţările cibernetice şi pentru a ne spori rezilienţa la atacuri”, a afirmat Thierry Breton, comisarul pentru Piaţa Internă.

Sediul centrului este inaugurat, marți, în campusul Universității Politehnice din București, iar la deschidere participă Nicolae Ciucă și reprezentanţi ai Comisiei Europene, transmite B1TV.

Centrul are ca scop sprijinirea inovării și politica industrială în domeniul securității cibernetice, dar și dezvoltarea și coordonarea proiectelor UE legate de securitatea cibernetică.

Conform Comisiei Europene, Centrul european de competenţe în materie de securitate cibernetică va gestiona fondurile UE pentru actualul buget pe termen lung al UE, mai ales în privința programelor de lucru legate de securitate cibernetică și gestionarea proiectelor cibernetice.

Mai mult, va gestiona și proiecte pentru securitate și va colaborare cu mai multe centre naționale de coordonare pentru a crea un ecosistem pentru inovare și competitivitate privind securitatea cibernetică în UE.

CYBER, prima structură UE din România

Securitatea cibernetică este o prioritate esenţială, iar protejarea suveranităţii noastre digitale necesită eforturi comune. Centrul european de competenţe în materie de securitate cibernetică reuneşte resurse şi experţi de nivel înalt din întreaga UE pentru a dezvolta soluţii inovatoare la ameninţările cibernetice şi pentru a ne spori rezilienţa la atacuri. Lucrând împreună, putem construi o lume digitală mai sigură şi mai securizată pentru toţi europenii”, a afirmat Thierry Breton, comisarul pentru Piaţa Internă UE.

Pe 10 decembrie 2020, statele membre au votat la Bruxelles ca România să găzduiască sediul Centrului european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice.

În cursa legată de găzduirea Centrului, România a concurat cu Belgia, Lituania, Germania, Luxemburg, Polonia și Spania.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *