Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat, duminică seară, la mai bine de 35 de ore de la uciderea Anei Oroș de către o haită de câini în zona Lacul Morii. El afirmă că sâmbătă și duminică a discutat cu persoanele implicate și că „este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB”.

Nicușor Dan mai spune că refuză să intre „în jocul incriminării și acuzațiilor politice” și că a cerut Corpului de control un raport, iar „cine a greșit va plăti”.

Primarul Capitalei a reacționat printr-un mesaj pe Facebook, pe care îl redăm integral:

 • „Îmi pare rău că Ana Oros a murit ieri într-un mod atât de tragic. Condoleanțe familiei și prietenilor săi.
 • Am discutat ieri și azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB.
 • Refuz să intru însă în jocul incriminării și acuzațiilor politice.
 • Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficiențele fiecărei instituții, iar cine a greșit va plăti. Mai important, cu ce trebuie sa facă fiecare instituție pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”.

Sâmbătă dimineață, Ana Oros a fost atacată de o haită de 7-8 câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. Tot acolo, ea a fost atacată și în urmă cu mai puțin de un an. În aprilie anul trecut, a fost mușcată în timp ce alerga lângă digul Lacul Morii. Atunci, a fost salvată de doi biciclişti care treceau în acel moment prin zonă. A ajuns la spital cu multiple răni la cap și la membre.

Sâmbătă, un cetățean a văzut de la distanță cum femeia era atacată de câini, dar când a ajuns acolo era deja prea târziu. El a sunat la 112, însă echipajul medical ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul.

Cum și-au pasat răspunderea autoritățile

De la momentul tragediei, autoritățile responsabile de rezolvarea problemei câinilor fără stăpân – ASPA și Primăria Sectorului 6, care are în subordine Poliția Locală – și-au pasat reponsabilitatea.

Sâmbătă, Primăria Sector 6 a susținut că Poliţia Locală de sector nu a primit sesizări despre câinii din zona Lacul Morii și că singura instituție care trebuie să monitorizeze și să strângă câinii este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Primăria a mai susținut că terenul pe care a fost atacată victima este unul privat – ar fi aparțiut CAP, iar împroprietăririle ar fi fost făcute de autoritățile din Chiajna:

 • „Terenul a aparțiut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autoritățile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane.
 • Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale.
 • Chiar și așa, Poliția Locală a Sectorului 6 sprijină ASPA. Au acțiuni săptămânale împreună. Mai mult, anul trecut echipele au fost însoțite de polițiștii locali în zona Gilulești Sârbi, în cadrul campaniei de conștientizare a sterilizării animalelor.
 • Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe.
 • Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 alte 36”.

ASPA, la rândul ei, susține că nu poate face față singură, fără sprijinul Poliției Locale.

 • „De la momentul respectiv şi până în prezent, ASPA a derulat zeci de acţiuni în această zonă, pe toate străzile adiacente acestui câmp.
 • Am ridicat de pe aceste străzi peste 120 de câini din aprilie anul trecut, de la incidentul de atunci până acum.
 • Am făcut sesizări către alte autorităţi deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu e doar problema ASPA.
 • Am spus-o şi o repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm printr-un efort comun alături de alte instituţii să luăm măsuri pentru a prevenit astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare”, a susținut purtătoarea de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu, potrivit News.ro.

Primarul Ciucu a dat vina pe ASPA, l-a atacat pe Nicușor Dan și l-a comparat cu Sorin Oprescu

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a avut duminică o primă reacție în acest caz. El spune că a fost declanşată o anchetă internă la Poliţia Locală Sector 6, dar acuză ASPA, spunând că „în loc sa adune câinii de pe străzi, face campanii de conştientizare”. Ciucu își explică reacția întârziată susținând că a așteptat poziția primarului general Nicușor Dan, „cel care decide politicile ASPA, alocă bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor”.

Ciucu, cel în subordinea căruia se află Poliția Locală, a reacționat duminică dimineață printr-un mesaj pe Facebook în care susține că nu fuge de răspundere, dar că a așteptat o reacție a primarului Capitalei, Nicușor Dan, pentru că acesta ar fi principalul responsabil, municipalitatea având ASPA în subordine.

El a acuzat „lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora” din partea Primăriei Capitalei, spunând că în septembrie 2013, atunci când Ionuț Anghel a fost ucis de câini, primarul general de atunci Sorin Oprescu „și-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA”.

În ceea ce privește ASPA, Ciucu spune că această instituție doar „mimează ca lucrează și ca face ceva pentru misiunea pentru care a fost înființată”, în condițiile în care nu mai are unde due animalele.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *