Primul „bugetar de lux” care şi-a tăiat singur salariul la un sfert a explicat decizia: „Din respect”

Flavius Cladoveanu, directorul Incertrans, a devenit primul șef de instituție de stat care își reduce voluntar salariul, tăindu-și venitul la un sfert din cât încasa anterior. Vineri, 11 iulie, el a explicat de ce a ales să facă acest lucru.

La doar o zi distanță după apelul vicepremierului Dragoș Anastasiu, care a făcut apel la bun-simţ şi le-a cerut șefilor de instituții bugetare cu salarii mai mari decât cel al președintelui României să renunțe voluntar la o parte din venituri „în spiritul solidarității cu pensionarii, mamele cu copii mici și elevii”, gestul directorului Incertrans a venit ca un semnal că schimbarea este posibilă chiar și în sistemul public.

Flavius Cladoveanu, directorul Institutului de Cercetări în Transporturi (Incertrans), a decis să își reducă salariul de la aproape 54.000 de lei pe lună la 14.000 de lei, devenind astfel primul „bugetar de lux” care face un astfel de gest din proprie inițiativă.

Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Radu Miruță, care a salutat public decizia directorului și l-a dat exemplu pentru ceilalți șefi de instituții de stat cu venituri mari.

„Hai, că se poate! Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei”, a scris ministrul. Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el? PS: salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă”, a scris Radu Miruță, joi, 10 iulie, completând că evaluările de performanță ale acestor directori vor rămâne la fel de riguroase, în ciuda reducerilor voluntare de salariu.

„Responsabilitate reală, nu doar declarativă”

Flavius Cladoveanu a explicat vineri, 11 iulie, că decizia de a-și reduce salariul nu a avut nicio legătură cu contextul politic sau cu imaginea personală, ci a fost un gest etic, luat din convingerea că „în vremuri dificile trebuie să dăm dovadă de responsabilitate reală, nu doar declarativ”.

Într-o declarație acordată pentru Antena 3 CNN, Cladoveanu a precizat că „a fost un act voluntar, în afara oricărui context electoral, luat din respect față de cei care duc greul acestor vremuri”.

Argeşean la origini, în 2024, Flavius Cladoveanu a primit Premiul de excelență pentru susținerea și promovarea antreprenoriatului în cercetare – „Pitești Business Hub” , alături de primarul piteştean Cristian Gentea, oferit de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în cadrul „Galei Cercetării Românești”.

Institutul de Cercetări în Transporturi (Incertrans) pe care îl conduce Flavius Cladoveanu funcționează sub autoritatea Ministerului Educației și este specializat în cercetare și consultanță în domeniul transporturilor rutiere, feroviare, aeriene și maritime.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul instituției, Flavius Cladoveanu ocupă funcția de director general, Miron Zapciu este director științific, iar Salvina-Marina Petrescu ocupă funcția de director economic, conducerea fiind completată de un Consiliu de Administrație cu cinci membri.

Andrada Ionescu
Andrada Ionescu
Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic și îi oferă un plus în selectarea informațiilor pe care le prezintă cititorilor.

Ultimele știri

Funcționarii din Parlament cer demontarea tuturor antenelor de pe clădire, după ce le-a fost tăiat „sporul de antenă”

Sindicatul funcționarilor din Parlament cere demontarea tuturor antenelor de...

Cum pot românii să ia voucherele la energie. Explicațiile ministrului Muncii

Florin Manole, ministrul Muncii, a explicat joi, la Antena 3...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine