Primul stat care a interzis Tiktok-ul este statul american Montana. Guvernatorul Greg Gianforte, a semnat miercuri o legislație prin care se interzice rețeaua de socializare TikTok în statul american pentru a proteja rezidenții de presupusa colectare de informații de către China.
Montana va interzice ca magazinele de aplicații Google și Apple să ofere TikTok, dar nu va impune penalități persoanelor care folosesc aplicația. Interdicția va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024 și este aproape sigur că se va confrunta cu provocări legale, transmite CNBC, citat de B1TV.
Anterior, TikTok a emis o declarație în care spunea că noua lege „încalcă drepturile primului amendament ale oamenilor din Montana prin interzicerea ilegală a TikTok” și a transmis că „va continua să lucreze pentru a apăra drepturile utilizatorilor în interiorul și în afara Montanei”.
TikTok, care are peste 150 de milioane de utilizatori americani, s-a confruntat cu apeluri în creștere din partea oficialilor privind interzicerea aplicației la nivel național din cauza preocupărilor legate de potențiala influență a guvernului chinez asupra platformei.
Aplicația a devenit extrem de populară printre adolescenți. Potrivit Centrului de Cercetare Pew, 67% din. adolescenții americani cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani folosesc TikTok, iar 16% dintre toți adolescenții spun că folosesc aplicația aproape constant. TikTok a spus că „marea majoritate” a utilizatorilor săi au peste 18 ani.
În martie, o comisie a Congresului l-a întrebat pe CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, dacă guvernul chinez ar putea accesa datele utilizatorilor sau ar putea influența ceea ce văd americanii în aplicație. Dar apelurile de a interzice TikTok la nivel național sau de a acorda administrației Biden noi puteri de a reprima sau de a interzice TikTok nu au avansat în Congres.
CEO-ul TikTok neagă acuzațiile de partajare ilegală de date
TikTok a negat în mod repetat că a împărtășit vreodată date cu guvernul chinez și a spus că compania nu ar face acest lucru dacă i se va cere.
Montana, care are o populație de peste un milion de oameni, a spus că TikTok s-ar putea confrunta cu amenzi pentru fiecare încălcare și amenzi suplimentare de 10.000 de dolari pe zi dacă încalcă interdicția.
Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a criticat legea drept „neconstituțională” și a remarcat că aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie dacă instanțele nu vor acționa.
„Prin această interdicție, guvernatorul Gianforte și legislativul din Montana au călcat în picioare libertatea de exprimare a sute de mii de cetățeni care folosesc aplicația pentru a se exprima, a aduna informații și a-și conduce afacerea mică în numele sentimentului anti-chinez”, a declarat Keegan Medrano, director de politici la ACLU din Montana, într-un comunicat.
O încercare a fostului președinte Donald Trump de a interzice descărcările noi de TikTok și WeChat printr-un ordin al Departamentului de Comerț în 2020 a fost blocată de mai multe instanțe și nu a intrat niciodată în vigoare.