Profesorul de economie Cristian Păun, despre recesiunea care bate la ușă: „Iar ne prinde criza complet răvășiți de problemele noastre interne. Nu întâmplător la precedenta criză România s-a prăbușit cel mai mult din zonă. Oamenii au nevoie să știe adevărul”
Profesorul de economie Cristian Păun, despre recesiunea care bate la ușă: „Iar ne prinde criza complet răvășiți de problemele noastre interne. Nu întâmplător la precedenta criză România s-a prăbușit cel mai mult din zonă. Oamenii au nevoie să știe adevărul”

Profesorul de economie Cristian Păun a afirmat că România nu a învățat din criza economică anterioară și că actuala criză pare să ne surprindă, în special în contextul în care politicienii și liderii de opinie par să ne ascundă adevărul.

Potrivit lui Păun, economia României se încetinește și prevede dificultăți semnificative, cu toate acestea, liderii țării par să ignore aceste semne de avertisment. El a reclamat faptul că românii nu primesc informații corecte și clare despre situația economică, și nu pot să-și ia măsuri pe plan personal.

În contextul în care Ministerul Finanțelor continuă să se împrumute pe piață, Păun susține că România ar trebui să fie mai prudentă în gestionarea resurselor și să își ia măsuri pentru a contracara efectele acestei situații economice incerte. De asemenea, el indică problemele din țările dezvoltate, printre care Marea Britanie și Japonia, ca având un impact asupra economiei României, datorită legăturilor economice strânse.

Din punctul meu de vedere, problema e destul de groasă și nu poți s-o dai în ograda INS și să spui că acolo sunt niște înregistrări și o să fie altele mai încolo, altele și mai încolo. Vedem cu ochiul liber, chiar dacă există niște erori de înregistrare, că economia încetinește și că încetinește pe motorul său principal, care e industria. Când tu ajungi cu capacitatea industrială la nivelul lui 2015, în 2024, n-are cum să nu-ți dea fiori această situație. E clar că undeva scârțâie rău de tot ce vedem azi în economia românească și cred că mai degrabă decât să băgăm capul în nisip ca struțul sau să venim cu mesaje criptate din care să nu spunem nimic, mai corect, inclusiv pentru români, ar fi să începem să le spunem adevărul, mai ales că cei care dețin datele agregate sunt cei aflați la butoanele puterii, oricare ar fi această putere. Oamenii au nevoie să știe adevărul pentru că, prin raportarea la el, ne putem face niște planuri individuale corecte. Altfel, duși cu vorba, amăgiți, băgați într-o ceață din asta cu iz academic, nu mai înțelegem nimic și ne trezim în mijlocul furtunii că e vreme bună” a declarat profesorul Cristian Păun la Știrile B1TV.

Iar problemele economice sunt la nivel mondial, a mai spus profesorul de economie. „Dacă ne uităm acum, vedem Anglia cu probleme, am auzit că Japonia are probleme mari, țări dezvoltate, or ele, mai ales cele din UE, sunt legate foarte strâns de noi, că ele investesc în România, cumpără din România, or când ele încep să aibă probleme, noi avem probleme numai prin simplul fapt că suntem legate de ele, darămite probleme noastre, care fac ca toate aceste expuneri pe tot ce înseamnă țările din jurul nostru să producă probleme mai mari în România… Nu întâmplător la fosta criză România s-a prăbușit cel mai mult din zonă, că avea și cele mai mari probleme structurale din zonă și asta n-am învățat. Vedem că iar ne prinde criza complet răvășiți pe problemele noastre interne și de incapacitatea noastră de a spune ”stop” și de a gestiona cum trebuie și echilibrat resursele pe care le avem”.

Pe de altă parte, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) continuă să susțină România nu se află în recesiune, iar declarațiile sale l-au făcut pe Cristian Păun să reacționeze. Isărescu subliniază că o recesiune ar însemna câteva trimestre de scădere a Produsului Intern Brut și declară că nu vede astfel de indicii în economia României. El recunoaște că există o problemă cu corecția datelor statistice, dar nu vede nicio prognoză de recesiune pentru România.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *