Banca Națională a României (BNR) a anunțat că inflația va scădea
Banca Națională a României (BNR) a anunțat că inflația va scădea

Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi, 5 iulie 2023, că inflația va continua să scadă în lunile următoare. Rata anuală a inflației este probabil să scadă la 7,1% în decembrie 2023 și la 3,9% la finele orizontului proiecției.

Decizia BNR de a menține dobânda de politică monetară neschimbată la 7% a fost luată în urma evaluării riscurilor la adresa actualei perspective a inflației. Reducerea suplimentară a livrărilor de petrol anunțată recent de țările OPEC și măsura de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază au creat incertitudini și riscuri la adresa inflației, a transmis instituția, potrivit B1TV.

În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflaţiei va continua probabil să scadă în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III, iar apoi la 7,1% în decembrie 2023 şi la 3,9% la finele orizontului proiecţiei.

S-a observat că determinanţii majori ai descreşterii viitoare a ratei anuale a inflaţiei rămân factorii pe partea ofertei, în principal efectele de bază dezinflaţioniste şi ameliorarea funcţionării lanţurilor globale de producţie/aprovizionare, alături de amplele corecţii descendente consemnate în ultimele trimestre de cotaţiile unor mărfuri, mai ales ale energiei, ţiţeiului şi materiilor prime agroalimentare, pe fondul detensionării pieţelor en-gros.

Efectele de bază vor continua să se manifeste îndeosebi pe segmentul produselor energetice, precum şi pe cel al alimentelor procesate, afectând astfel vizibil şi dinamica inflaţiei de bază în perioada următoare, în timp ce influenţele descreşterii unor cotaţii sunt de aşteptat să se transmită treptat” arată BNR în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 5 iulie 2023.

Cu toate acestea, BNR a apreciat că din partea poziţiei ciclice a economiei sunt de așteptat presiuni inflaţioniste mai moderate şi în atenuare mai pronunţată pe orizontul scurt de timp decât în prognoza precedentă. În acest context, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât în unanimitate menținerea dobânzii de politică monetară neschimbată la nivelul de 7%.

Menținerea dobânzii de politică monetară neschimbată este o decizie care va ajuta la atenuarea impactului inflației asupra economiei românești.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *