Inteligenta artificiala va afecta aproape 40% din locurile de muncă
Inteligenta artificiala va afecta aproape 40% din locurile de muncă

Inteligenta artificiala va afecta aproape 40% din locurile de munca, potrivit unei analize recente a Fondului Monetar International (FMI). Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat ca „in majoritatea scenariilor, AI va agrava probabil inegalitatea socială generală.”

Tendința va fi simțită mai puternic de catre muncitorii cu venituri mai mici si cei in vârstă, acestia fiind susceptibili sa ramână fără locuri de munca. Georgieva a subliniat si necesitatea ca factorii de decizie politica sa abordeze tendința de creștere a tensiunilor sociale ce ar putea fi alimentata de tehnologie.

Muncitorii cu venituri mai mici și cei mai în vârstă ar putea rămâne fără locuri de muncă

Georgieva adaugă că factorii de decizie politică ar trebui să abordeze și „tendința tulburătoare care arată că tehnologia va alimenta în continuare tensiunile sociale”, transmite B1TV.

Analiza FMI a indicat ca inteligenta artificiala ar putea afecta o proporție mai mare – aproximativ 60% – din locurile de munca in economiile avansate. In unele cazuri, lucrătorii ar putea beneficia de integrarea AI, ceea ce ar creste productivitatea. In altele, AI ar putea prelua sarcini cheie, reducând cererea de forța de muncă si influențând salariile, si chiar eliminând locuri de muncă.

Pe de alta parte, FMI a menționat ca tehnologia va afecta doar 26% din locurile de munca din tarile cu venituri mici. Georgieva a avertizat ca multe dintre aceste tari nu sunt pregătite din punct de vedere infrastructural si al forței de munca pentru a beneficia de avantajele inteligentei artificiale, crescând riscul ca tehnologia sa accentueze inegalitatea intre națiuni.

In general, lucrătorii cu venituri mai mari si cei mai tineri ar putea beneficia de o crestere disproporționata a salariilor in urma adoptării inteligenței artificiale, in timp ce cei cu venituri mai mici si mai in vârsta ar putea fi mai expuși la pierderea locurilor de munca.

Pentru a gestiona aceste provocări, Georgieva a subliniat importanta stabilirii de rețele de protecție sociala si oferirea de programe de recalificare pentru lucrătorii vulnerabili. Aceasta abordare ar putea face tranziția către AI mai inclusiva, protejând mijloacele de trai si reducând inegalitatea.

Aceasta analiza a FMI vine in contextul in care liderii politici si de afaceri mondiali se reunesc la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția. Inteligenta artificiala este un subiect de discutie important, mai ales in urma popularității in creștere a aplicațiilor precum ChatGPT.

Reglementarea AI este o preocupare globala, iar oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu pentru primele legi cuprinzătoare din lume care reglementează utilizarea inteligentei artificiale. Parlamentul European urmează sa voteze aceste propuneri la începutul acestui an, având in vedere ca o legislație completa nu va intra in vigoare cel puțin pana in 2025.

Statele Unite, Marea Britanie si China încă nu si-au publicat propriile reguli privind AI.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *