Natalitatea din România este în colaps iar previziunile sunt extrem de sumbre, spune deputatul PNL Robert Sighiartău, care vorbește și despre soluțiile care pot fi adoptate: ”Este o problemă națională și toți suntem responsabili în această problemă”, spune politicianul.

„Sunt două chestiuni pe care le poate face statul: alocații mai mari și deductibilități pentru toți acești părinți care vor să își creeze o familie și vor să crească tot mai mulți copii și asta înseamnă taxe mai mici pentru ei”, consideră liberalul.

Primul lucru care trebuie făcut este conștientizarea problemei. Este o problemă națională și suntem toți responsabili în această problemă, pentru că eu nu pot forța pe nimeni să facă copii, este o decizie personală, însă trebuie să înțelegem că este în joc viitorul copiilor care deja sunt născuți și viitorul țării ca existență, pentru că, dacă noi mergem în ritmul ăsta, peste 100 de ani n-o să mai avem români pe acest continent și pe acest pământ al nostru. E matematică simplă. E clar că trebuie să conștientizăm problema și să venim cu măsuri.

Eu am venit cu un pachet de măsuri încă din 2018, de când am reușit să majorăm alocația. Sigur că se poate și mai mult, dar de atunci am atras atenția că noi trebuie să venim cu măsuri în fiecare domeniu astfel încât să creștem în primul rând veniturile familiilor și în special ale celor care lucrează, da, ca să nu încurajăm nemuncă. Și asta se poate face prin două modalități: alocații mai mari și deductibilități pentru toți acești părinți care vor să își creeze o familie și vor să crească tot mai mulți copii și asta înseamnă taxe mai mici pentru ei și aicea mă refer taxe mai mici pe muncă” a declarat Sighiartău într-o emisiune PsNews.

Sighiartău a propus treptele de venit la care să se raporteze ajutoarele pentru stimularea natalității.

Eu am venit cu un proiect de genul ăsta, adică dacă ai un venit de sub 4000 de lei, să benefinezi de o deductibilitate de până în 500 lei, adică salvezi 500 lei în buzunar, asta dacă muncești, ai un salariu și dacă ai trei sau mai mult de trei copii. 500 lei în plus contează pentru alimente, pentru rechizite, îmbrăcăminte, sănătate ș.a.m.d. și aici vorbim de doar un membru de familie. Poate fi și pentru al doilea aceeași măsură. Deci toți părinții care au venit până în 4.000 lei net pot beneficia de această deductibilitate”, a spus deputatul PNL.

Proiectul ”hrană caldă în școală”

De asemenea, liberalul a vorbit despre programul „hrană caldă în școli”, care ar aduce economii importante familiilor cu mai mulți copii și în special familiilor vulnerabile.

Apoi, la fel, un cost pe care părinții îl au și știu foarte bine acest lucru este cheltuiala cu hrana, hrana la creșă și la grădiniță cheltuiala în medie acum este undeva la 20 și ceva de lei pe zi, deci ajunge pe lună pe la 400 și ceva de lei, 500 lei în funcție de meniu, de sub 500 lei. Dacă ai doi copii cu vârste până în 4-5 ani, ai deja 1.000 lei pe lună pentru hrana lor, pentru a-i ține la grădiniță. Dacă îi duci la privat e altă discuție. Și atunci am spus că ar fi bine ca această hrană să fie caldă, să fie cantine. Copilul mănâncă și sănătos, nu mănâncă lucruri cumpărate sau din catering. Pe lângă faptul că ajută părintele foarte mult, ai atinge și un punct sensibil în jurul familiilor vulnerabile și al copiilor care nu intră în circuitul acesta de învățământ. Deci statul să asigure o masă caldă pentru creșă, grădiniță, normal și pentru școli, că se tot discută de acel proiect pilot care din păcate nu este implementat integral în România. Hrană caldă pentru școală, deci asta este încă o măsură importantă”, mai spus deputatul Robert Sighiartău.

Contează pe susținere în coaliție

Deputatul a precizat că este sigur că va avea susținere în coaliție pentru votarea acestor propuneri legislative, pentru că „nu s-a pus problema ca cineva să se opună unor chestiuni de bun simț, ba dimpotrivă”.

De fiecare dată când a venit un coleg de la PSD, de la USR, a semnat orice fel de proiect de genul acesta, pentru că aici nu vorbim de cine se laudă că a trecut proiectul, aici vorbim de o problemă existențială pentru care trebuie să se bată cât mai mulți. Eu vreau să cresc competiția cu alocațiile, le-am mărit noi, a venit după aceea PSD-ul și toți se bat cum să le mărească. Foarte bine. Au avut de câștigat copiii, poate unii au făcut-o datorită unor calcule electorale, dar eu vă spun că au câștigat copii și acuma, cât de cât, mai ales la copiii de până în 2 ani, avem alocație de 600 și ceva de lei, adică poți să cumperi pamperși, poți să cumperi niște lapte praf. Nu e suficient, dar e o creștere considerabilă”, a concluzionat deputatul PNL Robert Sighiartău.

Deputatul Robert Sighiartău a propus un pachet legislativ amplu care cuprinde mai multe inițiative ce vizează sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și protejarea copiilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *