Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) lansează un avertisment privind vulnerabilitatea sistemului energetic românesc și subliniază rolul crucial pe care îl joacă prosumatorii în prevenirea unor întreruperi majore de curent electric.
Într-un comunicat de presă, organizația susține că, fără aportul energiei produse de prosumatori, România ar fi fost expusă riscului unui blackout în această perioadă caniculară.
Producție echivalentă cu centrala de la Cernavodă
Potrivit APCE, impactul prosumatorilor asupra stabilității rețelei energetice naționale este considerabil. “La orele prânzului, prosumatorii injectează în rețele de energie cât centrala nucleară de la Cernavodă”, declară reprezentanții asociației, referindu-se la aproximativ 1.300 MWh de energie furnizată în excedent.
Organizația pune întrebarea retorică: “În ultimii doi ani, întreruperile frecvente de energie din timpul zilei, cauzate de consumul ridicat al aparatelor de aer condiționat și al echipamentelor frigorifice, au dispărut. Este aceasta o consecință a modernizării rețelelor, sau datorită energiei injectate în excedent de prosumatori și consumată instantaneu de vecini?”
Conform datelor prezentate, 210.000 de consumatori casnici și 20.000 de companii își acoperă consumul zilnic din propriile panouri fotovoltaice, fără a solicita energie din sistemul național. “Statisticile oficiale nu reflectă corect situația, deoarece nu includ energia livrată direct în rețelele locale de cei aproximativ 230.000 de prosumatori existenți în România la mijlocul anului 2025, cu o putere instalată totală de 2.700 MW”, precizează APCE.
România, dependentă de importuri în perioade critice
Asociația avertizează că România nu reușește să producă suficientă energie pentru consumul intern, în special în orele de vârf. “Pentru a acoperi acest deficit, țara noastră este nevoită să importe energie, în principal din Bulgaria – o țară de trei ori mai mică decât România, dar care vara, la orele prânzului, produce aproape 4.000 MW din parcurile sale fotovoltaice. În comparație, România care atinge cu greu 1.500 MW din parcuri fotovoltaice”, se arată în comunicat.
Situația devine și mai problematică în perioadele secetoase, când capacitatea de producție a României scade dramatic. “România este vulnerabilă în perioadele secetoase, pentru că nu poate asigura prin resurse proprii energia necesară atunci când consumul ajunge la 7.000 MW”, avertizează APCE.
Exemplul cel mai elocvent îl constituie Hidroelectrica, considerată “perla coroanei” în sistemul energetic național, care “poate acoperi într-o zi secetoasă de weekend doar 13% din consumul necesar – adică maximum 800 MW”.
Creștere spectaculoasă a contribuției prosumatorilor
Datele prezentate de APCE arată o evoluție rapidă a sectorului prosumatorilor. În 2024, aceștia au acoperit 10% din consumul casnic din România, iar pentru 2025 se estimează o creștere la 18%. “Estimăm excedentul injectat de către prosumatori la orele prânzului a fi în jur de 1300MWh, adică exact cât centrala nucleară de la Cernavodă”, precizează asociația.
Pentru anul 2025, APCE estimează că “energia totală injectată de prosumatori în rețelele naționale va depăși 2 TWh – un adevărat »colac de salvare« energetic în perioadele caniculare dar… și un mare avantaj pentru distribuitori și furnizori”.
Probleme de plăți și taxe nejustificate
În ciuda contribuției esențiale, prosumatorii se confruntă cu dificultăți financiare semnificative. “Energia livrată este plătită de furnizori cu întârzieri de peste doi ani (atunci când este facturată)”, susține APCE, precizând că “această situație le oferă furnizorilor o »linie de credit« gratuită estimată la peste 120 milioane de euro anual – o anomalie care nu există în nicio altă țară europeană și care trebuie eliminată de urgență”.
De asemenea, organizația critică sistemul de taxare actual, prin care “toți consumatorii din România sunt obligați să plătească serviciul de transport al energiei către Transelectrica chiar și pentru energia produsă și consumată local”. Pentru 2024, această sumă se ridică la 18 milioane de euro, iar pentru 2025 se estimează că va ajunge la aproximativ 30 de milioane de euro.
Ironii pentru autorități
APCE nu ezită să critice managementul energetic național și să facă recomandări concrete. “Asociația Prosumatorilor (A.P.C.E.) invită întreg personalul Ministerului Energiei și, mai ales, pe cel al ANRE să meargă la specializare în Bulgaria”, declară reprezentanții organizației, adăugând că “ar fi util ca o parte dintre specialiștii bulgari să vină să lucreze în România, măcar pentru câteva luni – de preferat, permanent”.
Concluzia organizației este clară: “Fără această contribuție a prosumatorilor, în perioadele de caniculă și consum ridicat, România nu ar fi putut asigura alimentarea tuturor consumatorilor și firmelor, iar riscul unui blackout ar fi fost major, în condițiile în care importurile ar fi deficitare”.