Purtătorul de cuvânt al PSD, Ștefan Radu Oprea, a cerut, luni, ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene să explice „cum va pierde România cele 2 miliarde de euro din finanţarea pentru PNRR – dacă e vorba de optimizare, dacă este vorba de o renegociere”.
Președintele PNL, Florin Cîțu, a afirmat ulterior că suma de bani de care România nu ar mai beneficia ”este un scenariu care a fost luat în calcul şi că în toate statele se fac aceste ajustări”.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat joi că în PNRR există un mecanism de ajustare a granturilor, luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020/2021 „și în momentul în care înlocuieşti datele din prognoză pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creşterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă”.
„Din estimările noastre, undeva aproape de 2 miliarde de euro. Şi e bine să ştiţi lucrul acesta, să ştie şi oamenii pentru că nu ştiu, aşa cum vă spuneam, câtă lume a citit ce scrie în PNRR şi după aceea pot exista şi redacţii care vor trata acest aspect ca fiind un dezastru pentru România şi uite ce s-a întâmplat, nimeni nu a ştiut şi uite cum România pierde din cauza cuiva nu ştiu câţi bani. Nu, acestea sunt chestiuni normale. Sunt trecute în PNRR şi practic granturile sunt calculate, aşa cum vă spuneam, la PIB-ul real din 2020 şi variaţia PIB-ului real agregat din 2020 / 2021”, a spus Dan Vîlceanu.
El a mai afirmat atunci că posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare la Comisia Europeană și a reiterat că nu va avea loc o renegociere. El a susţinut că nu a existat în Guvern nicio discuţie despre renegocierea PNRR.
Florin Cîțu a spus, luni, că „este un scenariu care a fost luat în calcul şi că în toate statele se fac aceste ajustări”.
„România este victima propriului succes, pentru că am crescut mult mai rapid decât era estimat în PNRR şi sumele sunt ajustate. Sumele erau prezentate la un PIB”, a explicat Cîţu.
Întrebat de unde trebuie tăiaţi aceşti bani, preşedintele PNL a spus: „Nu se pierd bani, veţi vedea că totul este ajustat, există o procedură care va fi urmată”.
„Nu este ceva grav sau ceva dificil”, a mai spus Florin Cîţu.
Preşedintele PNL a fost întrebat şi cum se poate face acea optimizare a PNRR.
„În declaraţii publice se pot spune multe lucruri şi poţi să optimizezi şi poţi face declaraţii, să îţi faci o agendă politică. Când vine vorba de lucruri concrete, încă nu am vazut nimic. Poate ar fi mai bine să discutăm înainte în coaliţie şi apoi la televizor, să vedem şi noi care sunt propuneri, eu nu ştiu nimic”, a răspuns liderul PNL.
Ștefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a cerut, anterior, luni, ministrului Vîlceanu să clarifice declarațiile privind cei două miliarde de euro „pierduți” din PNRR pentru a ști „dacă vorbim despre o optimizare sau dacă vorbim despre o renegociere”.
„Au fost foarte multe declarații în ultima vreme referitoare la PNRR, dacă acesta poate fi rediscutat, optimizat sau ce se întâmplă cu el. Există o declarație a ministrului Vîlceanu care spune clar că România va pierde 2 miliarde de euro din PNRR. Atunci se nasc câteva întrebări firești. Cum se face acest lucru? De unde se vor tăia aceste fonduri? Din granturi, împrumuturi? De la care programe? De la pensii, transporturi? Cum se va face? Va fi o măsură discreționară a domnului ministru sau vor fi anumite discuții? Dacă da, înseamnă că vor fi discuții inclusiv în România cu partenerii sociali, cu toți actorii implicați și inclusiv la Comisia Europeană, ceea ce probabil că înseamnă cel puțin o optimizare a PNRR, potrivit Digi 24.
Îi solicităm ministrului Vîlceanu să ne răspundă la aceste întrebări, să ne spună care este procedura, cum își dorește să se întâmple aceste lucruri, pentru a ști dacă vorbim despre o optimizare sau dacă vorbim despre o renegociere a PNRR.
PSD se luptă în continuare ca drepturile românilor, că dacă vorbim despre cele ale copiilor, ale salariaților, ale pensionarilor să fie respectate în conformitate cu legile în vigoare astăzi în România.
Pentru că au fost discuții în spațiul public referitor la ce se întâmplă cu pensiile, dacă ne dorim rediscutare, renegociere în acest context al PNRR și al procentului de 9,4%, PSD a fost totdeauna în interiorul programului de guvernare și a legii care a fost votată de Parlament, acest program.
Pentru a nu a mai avea un subiect unde răspunsul pare neclar, am solicitat ministrului Vîlceanu, de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, să vină cu un răspuns referitor la cele 2 miliarde de euro pe care România le va pierde din finanţarea pentru PNRR şi să ne spună cum se va face acest lucru – dacă e vorba de optimizare, dacă este vorba de o renegociere – cum se întâmplă efectiv. Sau poate că pur şi simplu şi-a imaginat că din pixul domniei sale poate să taie de undeva şi am vrea să ştim de unde taie”, a afirmat Oprea.