Prețul gigacaloriei va crește în București, la propunerea lui Nicușor Dan
Prețul gigacaloriei va crește în București, la propunerea lui Nicușor Dan

Prețul gigacaloriei va crește în București, la propunerea primarului Nicușor Dan. Mai exact, va crește prețul suportat de populație, pentru că mai bine de jumătate din prețul gigacaloriei este subvenționat de primărie. Prețul ei s-a dublat însă la furnizor, iar Primăria nu mai poate acoperi tariful la fel ca și până acum, pentru că are bugetul secătuit de explozia tuturor prețurilor la energie, a explicat Nicușor Dan.

Avem o situație excepțională care este la nivel european, creșterea prețului la energie, ceea ce înseamnă că subvenția pe care prețul și prețul pe care oamenii îl plăteau și subvenția pe care orașele o plăteau s-a dublat.

Noi avem o Primărie Generală și primării de sector și sarcina cade exclusiv pe umerii Primăriei Generale. Noi avem cele 4 miliarde. Și acest buget de 4 miliarde tradițional, 1 miliard se duceau pe subvenția de transport, 1 miliard către termie, 2 miliarde către celelalte cheltuieli.

Acum, dacă subvenția la termie nu mai e un miliard, ci e 2 miliarde, asta înseamnă că bugetul real pentru celelalte cheltuieli se reduce la jumătate, de la 2 miliarde la un miliard. Sperăm într-un ajutor de la Guvern. Nu cerem mai mult decât cer celelalte primării din țară. Trebuie să ajutăm și localitățile.

Am avut iarna asta în cursul anului 2021 această formă de ajutor pentru localități care erau într-o situație excepțională, cu totul vreo 600 de milioane de lei. Am spus onest că o să avem nevoie de bani, de mulți bani. Așteptăm răspunsul autorităților centrale pe factura din ianuarie.

Prețul real acum este 860 de lei TVA inclus, față de 500 de lei, cât era până la 1 noiembrie când s-au scumpit gazele. Din cele 500, populația plătea 160 de lei, Primăria 340. Acum, din 860, populația plătește 145 și restul îl plătește Primăria. Sper ca și Consiliul să fie de acord cu mărirea plafonului prețului suportat de populație. Ea este în alte orașe din România între 300-500 de lei. Eu am propus 280 de lei, asta a fost în noiembrie. Nu am găsit majoritate” a declarat Nicușor Dan luni seara, într-o emisiune B1TV.

ANRE a aprobat, marți, un tarif de 980 de lei per gigacalorie în București, după cum a precizat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Tariful total ajunge, astfel, la aproape 1.000 de lei și implică costurile de producție, transport și distribuție.

Fostul primar al Capitalei susține că tariful s-a dublat marți, având în vedere că până atunci costurile erau de 490 de lei.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *