Putin a avut covorul roșu în Austria, iar relațiile dintre cele două țări au fost mai mult decât cordiale. Rusia are un prieten la Viena, în ciuda problemelor cu Occidentul, scriau atunci jurnaliștii de la Politico. Iată că acum, în timpul războiului din Ucraina, aceasta poate să se întoarcă împotriva Austriei.
Conducerea Austriei a așternut covorul roșu pentru Vladimir Putin, scria Politico în iunie 2018, după vizita lui Vladimir Putin la Viena, unde s-a întâlnit cu președintele austriac de atunci, Alexander Van der Bellen, și cu cancelarul Sebastian Kurz. „Acest lucru demonstrează că, în ciuda problemelor pe care Moscova le are cu Occidentul, Rusia are un prieten la Viena”, subliniau jurnaliștii, potrivit PsNews.
În timpul vizitei de stat care a durat o zi – prima vizită externă a lui Putin din cel de-al patrulea mandat al său – președintele rus s-a întâlnit cu președintele Alexander Van der Bellen și cancelarul Sebastian Kurz, ambele părți subliniind dorința de a cimenta relațiile dintre cele două țări.
Cu toate acestea, vizita de opt ore s-a concentrat mai mult pe ceremonie și simbolism decât pe substanță, iar discuțiile private dintre cei doi au fost relativ scurte. La sosirea la palatul imperial din Viena, fostă reședință a Habsburgilor și care găzduiește acum birourile prezidențiale, Putin a primit onoruri militare. Acesta a vizitat un memorial al Armatei Roșii aflat în centrul Vienei, unde a depus o coroană de flori. El a mulțumit poporului austriac pentru îngrijirea mormintelor „soldaților care au eliberat țara de fascism”.
„Relațiile dintre Rusia și Austria au fost unele de parteneriat, de-a lungul istoriei”, a afirmat Putin după întâlnirea cu președintele austriac.
Vizita a mai inclus semnarea mai multor acorduri bilaterale (inclusiv o prelungire până în 2040 a acordului dintre Gazprom și gigantul petrolier austriac OMV), participarea la un forum de afaceri și o vizită la Muzeul de istorie a artei, unde sunt expuse temporar lucrări aduse de la Hermitage.
Astfel de vizite sunt firești în mod normal, însă în contextul actual tensionat, decizia Vienei de a-l curta pe Putin este surprinzătoare, mai ales înaintea preluării de către Austria a președinției rotative a Uniunii Europene, în iulie 2023.
Este adevărat, în prezent, Putin își dublează eforturile pentru a îmbunătăți legăturile cu Europa, pe fondul tensiunilor legate de recenta otrăvire a unui fost spion rus și a fiicei sale în Marea Britanie, de războiul din Ucraina și de sprijinul de Moscova regimului Assad din Siria.
În ciuda îngrijorării unor voci din Uniunea Europeană că Austria trimite un semnal greșit prin apropierea de Putin, conducerea țării este dornică să se repoziționeze ca „punte” între Est și Vest, subliniind parteneriatul istoric cu Rusia.
„Am avut cu Rusia o relație bună și pragmatică timp de zeci de ani, chiar și în vremuri dificile”, a afirmat Kurz.
La rândul său, Putin este dornic să obțină o relaxare a sancțiunilor cu care se confruntă Rusia și vede în Austria un aliat.
Kurz nu a făcut promisiuni cu privire la sancțiuni, dar a declarat după întâlnire că intenționează să folosească președinția austriacă a Uniunii Europene pentru a îmbunătăți relațiile, adăugând că speră că astfel „vom putea relaxa sancțiunile”.
Relațiile comerciale ale Austriei cu Rusia au fost puternic afectate de impunerea sancțiunilor, iar guvernul se află sub presiunea mediului de afaceri pentru ridicarea acestora. De altfel, liderii austrieci nu au făcut un secret din interesul lor de a intensifica relațiile de afaceri cu Rusia, aceasta fiind unul dintre cei mai mari investitori din țară.
„Credem că o situație win-win este mai bună pentru ambele părți decât o situație lose-lose”, a declarat Kurz, care a făcut referire la Rusia ca la o „superputere”.
În scurtele apariții în fața presei, atât Van der Bellen, cât și Kurz au atins chestiunea societății civile din Rusia, spunând doar că au ridicat subiectul în discuții. Este evident faptul că austriecii au preferat să evite subiectele mai delicate ale agresiunii ruse și tratamentul lui Putin față de rivalii politici.
Van der Bellen, fost lider al Partidului Verde, a subliniat că Rusia este „o parte a Europei” și nu „se confruntă cu o criză de încredere” în relația sa cu Occidentul.
Singurul moment delicat a avut loc înaintea încheierii vizitei. Într-un interviu acordat televiziunii publice austriece, liderul rus a răspuns la o serie de întrebări dificile cu privire la mai multe subiecte, de la doborârea zborului MH17 la atacuri chimice în Siria. Prezentatorul austriac Armin Wolf, cunoscut pentru stilul său dur, l-a întrerupt pe Putin de zeci de ori în timpul discuției, refuzând să-l lase pe acesta să evite răspunsul. „Dacă ai răbdare să mă lași să termin, o să-mi auzi punctul de vedere, OK?”, i-a răspuns liderul rus nervos.
În mare, vizita a fost una cât se poate de favorabilă lui Putin. Aceasta a fost urmărită cu atenție acasă în Rusia, unde publicul așteaptă dezghețarea tensiunilor cu Occidentul. Acum, că Austria a spart gheața, va fi mai ușor pentru alte țări din UE să-i urmeze exemplul. Acest lucru, cu condiția ca Putin să accepte și alte invitații.
„Nu sunt multe țări pe care președintele nostru ar dori să le viziteze”, a declarat unul dintre corespondenții Agenției ruse de știri Tass prezenți în Austria.