Rachetele hipersonice au fost lansate în mod repetat de Rusia, iar „majoritatea acestor atacuri au vizat obiective militare specifice” a declarat marţi comandantul forţelor armate ale SUA în Europa, generalul de aviaţie Tod Wolters, în cadrul unei audieri în senatul american.

„Majoritatea acestor atacuri au vizat obiective militare specifice”, a spus generalul american, citat de Reuters și Digi24.

Rusia a anunţat pe 19 martie folosirea în premieră a rachetei hipersonice Kinjal („Pumnalul”, în traducere) pentru distrugerea unui important depozit de muniţii al armatei ucrainene aflat în regiunea Ivano-Frankivsk.

Informaţia referitoare la acest atac a fost ulterior confirmată şi de preşedintele american Joe Biden.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a spus că racheta Kinjal este doar o versiune lansată din aer a rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander, pe care Rusia a folosit-o în mod repetat în războiul din Ucraina.

Spre deosebire de rachetele balistice clasice, rachetele hipersonice nu au o traiectorie predeterminată (balistică). În schimb, ele pot „plana” cu viteze de peste cinci ori mai mari decât cea a sunetului (circa 6.200 de kilometri/oră) și chiar executa, teoretic, manevre evazive.

Astfel, rachetele hipersonice, cu manevrabilitate ridicată, nu pot fi interceptate de actualele sisteme antirachetă, potrivit Moscovei. Utilizarea acestui tip de rachetă reprezintă, în acelaşi timp, o premieră în războiul din Ucraina.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *