Radu Mihaiu riscă să fie cercetat pentru abuz în serviciu, în cazul construcției unui bloc din sectorul pe care îl conduce. Primarul Sectorului 2 a dat lămuriri, luni, în fața polițiștilor de la Secția 8, și a recunoscut că a semnat un document care l-ar putea incrimina.
Radu Mihaiu a semnat certificatul de edificare pentru un bloc care nu respecta autorizația de construcție. Este vorba despre un bloc cu apartamente de pe strada Sachelarie Visarion, nr. 55, Sector 2, care are patru etaje, deși autorizația era doar pentru trei. Mihaiu a fost audiat, luni, 10 aprilie, de polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice din cadrul Secției 8 și a recunoscut în fața anchetatorilor că a semnat documentul în cauză, transmite PsNews, citând Adevărul.
Polițiștii din București au făcut luni dimineaţă 10 percheziții imobiliare pentru a căuta probe legate de modul în care au fost atribuite autorizațiile de construcții pentru acel bloc. Constructorul ar fi ar fi încălcat avizul de construire și ar fi înălţat încă un etaj pe lângă planul pe care îl depusese la Primăria Sectorului 2.
Potrivit unor surse judiciare, comisia de recepție formată din beneficiarul imobilului nou construit în calitate de președinte, respectiv Florin Stăncioiu, și reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții și ai Primăriei Sectorului 2 București a mers la respectiva clădire și a semnat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor prin care se atestă în fals că imobilul are un regim de înălțime conform autorizației emise.
Totodată, beneficiarul ar fi determinat angajați ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară București să admită înscrierea dreptului de proprietate asupra imobilului nou construit și a unor suprafețe mai mari decât suprafețele prevăzute în autorizația de construire. Stăncioiu ar fi determinat lucrătorii din cadrul unor instituții publice să admită înscrierea dreptului de proprietate asupra unui imobil nou construit din București și a unor suprafețe vădit mai mari decât suprafețele prevăzute în autorizația de construire.
„La data de 10 aprilie 2023 polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2 au pus în executare 10 mandate de percheziție domiciliară în București, cât și în județele Ilfov și Dâmbovița, la adresele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și abuz în serviciu.
În fapt, la data de 16 noiembrie 2020, comisia de recepție formată din beneficiarul unui imobil nou construit și reprezentanți ai unor instituții publice ar fi semnat procesul verbal de recepție la terminarea unor lucrări, prin care se atestă în fals că imobilul nou construit are un regim de înălțime conform autorizației de construcție emisă.
Totodată, beneficiarul ar fi determinat lucrătorii din cadrul unor instituții publice să admită înscrierea dreptului de proprietate asupra unui imobil nou construit din București și a unor suprafețe vădit mai mari decât suprafețele prevăzute în autorizația de construire.
De asemenea, au fost emise 12 mandate de aducere, persoanele vizate urmând a fi conduse la audieri. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și abuz în serviciu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2”, a transmis Poliția Capitalei.
Varianta primarului Radu Mihaiu
La ieșirea de la audieri, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a recunoscut că a semnat certificatul de edificare pentru blocul construit ilegal fără să vadă construcția.
„Este o diferenţă între certificatul de edificare şi ceea ce a fost intabulat la cadastru. Semnătura mea apare pe certificatul de edificare. Procesul verbal de recepţie a fost semnat de către o persoană din Primărie, un inspector din cadrul Primăriei, dar mai mult de atât nu pot să spun. În acest moment da, mai lucrează la Primărie. Nu a fost suspendat. Nu am avut până acum niciun motiv să facem acest lucru. O să vedem în funcţie de cursul acestei anchete”, a completat Mihaiu.
El a adăugat că nu a fost la faţa locului.
„Nu eu am fost la faţa locului. Nu poate primarul să meargă la toate edificările. De aceea există inspectori, de aceea există aparatul de specialitate, să fie alţi oameni care se duc acolo şi văd realitatea faptică a acestor cazuri”, a mai explicat edilul de sector.