Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a dat exemplu de eficiență vorbind de companiile de apărare care lucrează „în două-trei schimburi”
Radu Oprea crede că fiecare ministru trebuie să vorbească despre domeniul pe care îl gestionează și a subliniat că sectorul construcțiilor este prioritar. Într-o discuție la B1TV, Oprea a adus în discuție schema de ajutor de stat Construct Plus, menită să stimuleze producția locală de materiale de construcții.
„Eu aș dori s-o întrebați pe ministra Educației despre salariile profesorilor. Cred că fiecare dintre miniștri trebuie să poată vorbi în domeniului pe care-l gestionează.
Eu pot să vorbesc despre domeniul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, să salut ideea de buget record la Ministerul Transporturilor, că are legătură directă cu Ministerul Economiei.
Azi importăm aproape 80% din materialele pe care le punem în operă în aceste proiecte mari de investiții. De aceea, schema de ajutor de stat Construct Plus e finanțată anul acesta, avem creditele de angajament pentru a demara imediat, în ianuarie, schema de ajutor de stat care va face să producem mai multe materiale de construcții în România, ca să mutliplicăm efectul banilor pe care-i primim gratis sau împrumutați din PNRR”, a declarat Radu Oprea, punctând că sectorul construcțiilor e unul prioritar, în care vor fi tot mai multe locuri de muncă” a declarat Radu Oprea.
Referitor la reorganizarea Ministerului Economiei, Oprea a menționat că nu trebuie reorganizate neapărat companiile, ci reorientate spre profit. A dat exemplul industriei de apărare, unde, după mai mulți ani dificili, anul curent există companii care lucrează în două-trei schimburi.
„Nu trebuie reorganizate neapărat companiile, ci reorientate spre profit și lucrul acesta se întâmplă. Vă pot da exemple de companii care sunt deja în profit operațional. Cele pentru care nu găsim soluții se vor îndrepta spre insolvență, faliment, cum spune legea economiei de piață, dar ținta noastră e să le trecem în profit operațional. Vă dau exemplu: industria de apărare, unde zeci de ani lucrurile n-au mers bine, iar anul acesta avem companii care lucrează în două-trei schimburi”.
În ceea ce privește Agenția Română de Cooperare Tehnologică și Industrială pentru Securitate și Apărare (ARCTIS), care va fi creată în subordinea Ministerului Economiei, Oprea a explicat că este vorba despre o transformare a unei instituții existente, având un rol bine definit în reglementarea pieței și monitorizarea transferului de tehnologie în industria de apărare. El a subliniat importanța reducerii în locurile unde nu există performanță și unde sunt scheme prea încărcate.