Un raport al Curții de Conturi gravele nereguli din sistemul sanitar
Un raport al Curții de Conturi gravele nereguli din sistemul sanitar

Un raport al Curții de Conturi evidențiază gravele nereguli din sistemul sanitar românesc. Raportul subliniază că în perioada 2014-2021 nu s-a construit nicio unitate sanitară cu paturi, nouă, cu două excepții.

Cu excepția refuncționalizării imobilului Spital Clinic de Urgență cu 300 paturi Iași amenajarea Institutul Regional de Oncologie cu 300 paturi Iași și a obiectivului de investiții ”Construire Spital Orășenesc Mioveni (S+P+6)” în rețeaua spitalicească publică, în perioada 2014-2021, nu s-a mai construit nicio unitate sanitară cu paturi nouă” se arată în document, potrivit B1TV.

S-au cheltuit mulți bani pe studii de fezabilitate, dar acestea nu au fost implementate din lipsa unei politici sau strategii de investiții corelate cu studiile. De asemenea, se subliniază că 68 din cele 368 de spitale funcționează în clădiri construite înainte de 1900, iar 46% dintre spitalele Ministerului Sănătății nu sunt autorizate ISU.

Raportul indică și faptul că nu există un Centru de arși în România și nici Centre de recuperare medicală a pacienților cu arsuri severe. În ceea ce privește personalul medical există deficit de cadre. De asemenea, se semnalează lipsa unui plan de recrutare a personalului de specialitate.

Deși salariile medicilor au cunoscut creșteri importante mai ales în perioada pandemiei, există în continuare un deficit major de cadre medicale, mai ales după emigrarea acestora. România se situează pe penultimul loc la nivelul UE, cu un număr de 304,7 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce Grecia (care se situează în fruntea clasamentului) a avut un număr aproape dublu de medici la 100.000 de locuitori, respectiv 610,4.

La nivelul Ministerului Sănătății (MS) nu se cunosc date cu privire la rețeaua spitalelor care funcționează în subordinea altor ministere, nici despre medicii cu competențe limitate; datele și informațiile utilizate de MS nu sunt cuprinse într-o bază de date integrată și nu sunt utilizate pentru a face corelații, analize pe baza cărora să se poată lua decizii în sistemul sanitar”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *