Cuvinte rasiste la adresa rromilor s-au auzit într-o ședință a Consiliului Local din comuna Sânpetru, Brașov: rromii din zonă sunt „negrii” și „indieni”.

Viceprimarul Andrei Măiereanu (PNL) a spus despre romii dintr-o zonă că sunt „negri”, consilierul local Ioan Togoie l-a constrazis, spunând că, de fapt, sunt doar de niște „indieni”, în timp ce consilierul PSD Adrian Dinulescu a afirmat că „știți foarte bine ce e în vecinătate, acolo”.

Discuțiile care au devenit rasiste au pornit după ce primarul comunei Sânpetru, Marian Arhire (USR), a anunțat mai multe investiții, inclusiv o creșă și o sală de sport, numai că, pentru a obține fonduri nerambursabile, trebuie să găsească un teren potrivit. El a ales un spațiu de 2,2 hectare, care se află peste pârâul Durbav aproape de comunitatea de romi, informează bizbrașov.ro, citat de B1TV. Terenul respectiv e deja al Primăriei, iar cei care au concesionat suprafața nu și-au mai achitat dările.

Subiectul a fost discutat în ultima ședință de Consiliu Local. În loc să susțină investițiile, consilierii PNL și PSD au căutat tot felul de pretexte pentru ca destinația terenului să nu fie schimbată, iar pe acesta să nu se construiască ce-și propune primarul USR.

Consilierii au cerut întâi să se aștepte actualizarea Planului Urbanistic General, fapt care ar dura doi ani, apoi au invocat faptul că zona e mlăștinoasă, deși acolo se puteau construi hale necesare industriei mici.

Au mai invocat accesul greu în zonă, apoi faptul că suprafața e prea mare pentru o creșă și o sală de sport. Asta deși primarul spune că: „avem nevoie de acest teren pentru creșă, grădiniță, școală, sală de sport, teren de sport, bibliotecă, loc de joacă, spațiu verde pentru copii și altele”.

După ce au epuizat toate aceste pretexte, politicienii au ajuns la comunitatea de romi din vecinătate. Viceprimarul Andrei Măiereanu (PNL) a spus că în zonă sunt „negri”, consilierul PNL Ioan Togoie a susținut că nu e vorba chiar de „negri”, ci doar de niște „indieni”, în vreme ce consilierul PSD Adrian Dinulescu a făcut trimitere la „știți foarte bine ce e în vecinătate, acolo”, arată sursa citată.

Irinel Darău le-a cerut demisia

Atitudinea acestor politicieni a fost asupru taxată de Irineu Darău, senator USR de Brașov, care le-a cerut să demisioneze.

La Sânpetru, viceprimarul rasist al PNL, Andrei Măiereanu, și-a arătat limitele și nu mai are decât o variantă: demisia din funcție și plecarea din politică. I-au ținut isonul un coleg de partid și un consilier de la PSD.

În cel mai incalificabil mod și hlizindu-se ca proștii, acești așa-ziși „oameni” politici din Sânpetru nu vor să facă școală pentru că ar fi învecinată cu o zonă locuită de romi, pe care îi denumesc „negri” sau „indieni”.

Toți oamenii au dreptul la o existență decentă. Iar toți copiii au un drept inalienabil la educație de calitate! Cine nu acceptă asta și promovează segregarea pe criterii etnice trebuie să zboare direct în lada de gunoi a politicii. Așadar: demisia!”, a scris Irineu Darău, pe Facebook.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *