Scandalul Colțescu. Arbitrul român s-a referit la Webo drept „negrul ăla”
Scandalul Colțescu. Arbitrul român s-a referit la Webo drept „negrul ăla”

Scandalul Sebastian Colțescu. Arbitrul român Sebastian Colţescu s-a referit la antrenorul secund al turcilor, fostul internaţional camerunez Pierre Webo, cu apelativul „negrul ăla”. Românul a ajuns în centrul unui scandal internațional după remarca sa considerată rasistă, marți seara, în timpul meciului dintre Paris Saint Germain şi Istanbul Bașakșehir. Camerunezul Webo a interpretat cuvântul folosit de Colțescu ca ”negro”, un termen care în multe limbi este considerat o insultă. Sebastian Colțescu a fost arbitru de rezervă la meciul din etapa a șasea a Ligi Campionilor.

Scandalul Sebastian Colțescu. Exprimarea nefericită a arbitrului român a fost fost catalogată drept un gest de rasism și taxată inclusiv de președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan. Totuși, apelativul ”negru”, folosit de Colțescu, nu este considerat un termen rasist în limba română.

De altfel, nici în limba engleză termenul ”black” (negru – n.r.) nu este considerat rasist. Un exemplu în acest sens este acela că în Statele Unite ale Americii, referirile la Barack Obama a fost făcute folosind expresia „black President”.

În plus, de-a lungul timpului, au existat mai multe situații în care sportivi străini s-au adresat cu apelativul „țigan” la adresa unor români, gesturi care, în momentele respective nu au fost sancționate ca fiind rasiste, se arată într-o analiză B1TV.

Românii au fost făcuți „țigani” de nenumărate ori

Un exemplu este cel din 2002, de la meciul Franța – România, atunci când francezii i-au catalogat pe români drept ”țigani”. S-a întâmplat cu ocazia unui meci amical de la Paris al celor două naționale, când pe un afiș de prezentare a partidei, România a fost reprezentată simbolic printr-un țigan care cântă la vioară, în timp ce francezii erau reprezentați de de Zinedine Zidane sau Thierry Henry. Simțindu-se jigniți, jucătorii României au cerut atunci anularea partidei, însă până la urmă meciul a avut loc și Franța a învins cu scorul de 2-1.

În 2010, fanii lui Napoli scriau pe site-urile lor, înaintea unui meci Steaua, că românii sunt „un neam de țigani”.

Iar în anul 2016, jucătoarea franceză de tenis Caroline García a făcut-o ”țigancă” pe românca Irina Begu, în timpul unui meci. „Pierd cu brio în fața acestei țigănci nenorocite, o să vezi”, a spus atunci Caroline Garcia, referindu-se la adversara sa din România.

UEFA: În fotbal, rasismul şi discriminarea nu își au locul

Revenind la incidentul în care a fost implicat arbitrul Sebastian Colțescu, jucătorii lui Istanbul Bașakșehir au părăsit terenul în prima repriză a duelului cu Paris Saint-Germain din Liga Campionilor, după reacția nefericită a românului.

Reprezentanții UEFA au luat decizia ca partida să se joace miercuri, de la ora 19:55, şi să continue din minutul 14. Totodată, UEFA a precizat că în fotbal „rasismul şi discriminarea nu își au locul” și a anunţat că va efectua „o anchetă aprofundată” în acest caz.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *