Război electronic rusesc în estul României, avertizează un raport. Cât de periculoase sunt atacurile pentru apărarea civilă
Război electronic rusesc în estul României, avertizează un raport. Cât de periculoase sunt atacurile pentru apărarea civilă Credit: Defense Romania

Un raport alarmant al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, instituție aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Externe român și care operează în sprijinul NATO, UE și al partenerilor internaționali, dezvăluie că Rusia desfășoară un război electronic inclusiv în estul României. Documentul intitulat „Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?”, publicat pe 10 mai sub coordonarea experților Sînziana Iancu și Paul Mândraș, atrage atenția asupra amenințărilor grave la adresa sistemelor de navigație din țara noastră, transmite B1TV.

„Capacitățile avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse”, spun autorii, „reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS (sistemele globale de navigație prin satelit), utilizând tehnici avansate de bruiaj (jamming) și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora”.

Potrivit raportului, „războiul electronic implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului”, iar acest tip de război „a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”.

Consecințele sunt îngrijorătoare: „Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor, generând riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, conducând la coliziuni între nave.”

Se estimează că „acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro”.

„Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune.”

Raportul avertizează că „pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației”.

Bazându-se pe date de pe site-ul GPSJAM, autorii oferă exemple concrete: „La data de 03 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care se arată o perturbare masivă a sistemelor de navigație aeriană sunt cu precădere cele de graniță, în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța.”

Această situație alarmantă evidențiată în raport subliniază necesitatea stringentă de a consolida apărarea cibernetică și de a contracara eficient amenințările războiului electronic rusesc asupra infrastructurii critice din România.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *