Reacția avocaților care au câștigat procesul României cu Gabriel Resources: „Dreptatea a prevalat”

Casa de avocatură românească care a reprezentat Ministerul Finanțelor în procesul arbitral cu Gabriel Resources privind proiectul Roșia Montană a anunțat că România a obținut o victorie importantă. Arbitrajul a fost respins de Curtea de Arbitraj de la Washington (ICSID), salvând astfel țara de o posibilă pierdere financiară majoră.

În contextul acestui proces, Gabriel Resources a cerut daune de aproximativ 6,7 miliarde USD de la România, invocând încălcări ale Tratatului bilateral de investiții Canada-România și al Tratatului bilateral de investiții Regatul Unit-România. Compania a acuzat statul român că a încălcat aceste tratate prin nerefuzarea compensației după ce s-a opus proiectului minier din Roșia Montană, dar tribunalul de arbitraj de la Washington nu i-a dat dreptate, prin decizia de vineri noapte.

România și-a îndeplinit obligațiile față de investitor

Totuși, România a argumentat în apărarea sa că Gabriel Resources și partenerul său român, Minvest, nu au îndeplinit cerințele reglementare necesare pentru avansarea proiectului, inclusiv obținerea unei licențe sociale.

Tribunalul a respins pretențiile Gabriel Resources, recunoscând eforturile autorităților române de a reglementa situația în concordanță cu provocările sociale, de mediu și economice. Decizia marchează finalizarea unui litigiu arbitral demarat de Gabriel Resources în iulie 2015.

Reprezentanții legali ai României au apreciat că această decizie confirmă că țara și-a îndeplinit obligațiile față de investitor conform tratatelor internaționale și că eforturile depuse pentru a echilibra dezvoltarea economică și protecția mediului au fost recunoscute și validate de ICSID.

Gabriel Resources a susținut în cadrul arbitrajului că România a încălcat tratatul bilateral de investiții Canada-România și tratatul bilateral de investiții Regatul Unit-România, inclusiv obligația de a nu expropria investițiile fără despăgubiri.

Gabriel Resources a solicitat în total aproximativ 6,7 miliarde USD, inclusiv dobânzi.

Ca răspuns, România a susținut că Roșia Montană Gold Corporation, consorțiul dintre Gabriel Resources și compania de stat românească Minvest, nu a reușit să îndeplinească cerințele de autorizare, în mare parte ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină o licență socială pentru proiectul minier”, a transmis într-un comunicat casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP).

Rezultat prin care am evitat ca cetățenii României să suporte o povară bugetară de peste 6 miliarde de USD“

Guvernul României s-a confruntat, de-a lungul ultimelor decenii, cu o situație deosebit de complexă în ceea ce privește proiectul Roșia Montana. A fost nevoie de atenție atât pentru dezvoltarea socio- economică a regiunii cât și pentru protecția mediului și respectarea tuturor cerințelor administrativ -procedurale impuse de lege pentru un astfel de proiect. Au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate și a respecta atât drepturile investitorilor cât și cele ale cetățenilor României. Suntem încântați să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înțeles situația și argumentele prezentate de noi în apărarea României și a ajuns la o decizie care confirmă că România a și-a respectat obligațiile față de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecție reciprocă a investițiilor. Suntem recunoscători reprezentanților autorităților centrale și locale care ne-au sprijinit pentru a colecta informațiile relevante, celor care au depus mărturie în dosar, precum și experților legali și tehnici; cu toții ne-au creat posibilitatea de a prezenta în mod corect situația de fapt în fața tribunalului arbitral. Suntem mândri și fericiți că, după un arbitraj care a durat aproape 9 ani, am putut obține, ca rezultat al acestor imense eforturi de echipă, un rezultat prin care am evitat ca cetățenii României să suporte o povară bugetară de peste 6 miliarde de USD“.

Dreptatea a prevalat. Aceasta este pentru numeroșii oficiali și funcționari publici din România, pentru sprijinul constant și munca serioase depuse de ei, și pentru locuitorii din Roșia Montana; am fost onorați să fim în serviciul lor”, a afirmat, la rândul său, Dr. Heiskanen.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *