„Este o decizie individuală”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, vineri, întrebat fiind ce părere are de faptul că unii dintre români și-au închis conturile din băncile deținute de companii austriece sau și-au anulat vacanțele în Austria.

„Este o decizie individuală a fiecărui cetățean. Trăin într-o țară liberă, fiecare ia deciziile pe care le consideră că este bine să le ia”, a spus premierul Nicolae Ciucă. Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a solicitat joi, în cadrul unei intervenții la Antena 3, companiilor de stat românești să-și închidă conturile pe care le au la băncile austriece din țară, în urma comportamentului „sfidător, revoltător, agresiv și nesimțit” al Austriei la adresa României, după votul nefavorabil cu privire la accederea țării noastre în spațiul Schengen.

Cele două bănci austriece prezente în România, Erste Group (BCR) și Grupul Raiffeisen Bank International, au reacționat după declarația lui Rareș Bogdan. Directorul general al Grupului Erste, Willi Cernko, a precizat într-un mesaj că regretă votul din Consiliul JAI împotriva României, spunând că și angajații și clienții din România ai băncii vor fi afectați de această decizie. El se declară convins că Austria „a cântărit” bine acest pas și că trebuie găsită rapid o „soluție viabilă” pentru ieșirea din această situație. La rândul lor, reprezentanții Grupului Raiffeisen Bank International s-au declarat „surprinși” de votul din Consiliul JAI și au precizat că „își reafirmă angajamentul” față de România, unde desfășoară afaceri de 25 de ani.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *