zelenski
zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a atacat fostul secretar de stat american Henry Kissinger, după ce acesta a sugerat că negocierile de pace cu Rusia ar trebui să ducă la crearea unei frontiere pe așa-numita linie de contact din Donbas.

Anterior invaziei ruse, linia de contact delimita teritoriile sub controlul separatiștilor pro-ruși de cele controlate de guvernul de la Kiev.

Kissinger s-a adresat reuniunii de la Davos prin legătură video, la fel ca și Zelenski.

În reacția sa video de miercuri, Zelenski a spus:  „Indiferent ce face statul rus, există cineva care spune: ‘să luăm în considerare interesele sale’. Acest îndemn s-a auzit din nou anul acesta, la Davos. S-a auzit în ciuda miilor de rachete rusești care au lovit Ucraina. În ciuda zecilor de mii de ucraineni uciși. În ciuda faptelor comise la Bucha și Mariupol. În ciuda orașelor distruse. Și în ciuda ‘lagărelor de filtrare’ construite de statul rus, în care rușii ucid, torturează, violează și umilesc ca pe o bandă rulantă (…)

Rusia a făcut toate acestea în Europa. Totuși, la Davos, domnul Kissinger apare din trecutul îndepărtat și spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei”.

Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu tentativele de conciliere a Germaniei naziste în 1938.

Președinte Zelenski: „Kissinger a crezut că vorbește în 1938, la Munchen”

„Aparent, calendarul domnului Kissinger nu este 2022, ci 1938 și a crezut că vorbește cu publicul, nu în Davos, ci în ceea ce era Munchenul pe atunci. Apropo, în anul adevăratul an 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, el avea 15 ani„.

Liderul ucrainean i-a numit pe cei care sfătuiesc ca Ucraina să cedeze Rusiei drept ‘marii geo-politicieni care nu vor întotdeauna să-i vadă pe oamenii obișnuiți’.

„Ucraineni de rând. Milioane dintre cei care trăiesc efectiv pe teritoriul care li se propune să fie cedat în schimbul iluziei păcii. Trebuie să vezi mereu oameni”, a subliniat președintele ucrainean.

În declarațiile sale amplu relatate de presa internațională, Kissinger a spus: „Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte apariția de revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință. În mod ideal, linia de demarcație (între Ucraina și Rusia) ar trebui să fie o revenire la status quo ante – la situația dinainte de război”.

Transpunerea practică a ideii fostului secretar de stat american, în vârstă de 98 de ani, ar însemna ca Ucraina să fie de acord să renunțe la o mare parte din Donbas și Crimeea.

„Ducerea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou conflict împotriva Rusiei”, a spus Kissinger.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *