Reacția UE la sancțiunile lui Trump. Cum ar avea de suferit Apple, Meta și Google

Comisia Europeană se pregătește pentru o serie de decizii critice privind conformitatea giganților tehnologici americani cu legislația europeană, într-un context geopolitic tensionat de amenințările președintelui Donald Trump cu noi tarife comerciale.

Începând de miercuri, Comisia Europeană trebuie să decidă dacă Apple, Meta și Google încalcă legile UE privind concurența digitală, decizii care “ar putea vedea companiile lovite cu amenzi de până la 10% din veniturile lor la nivel mondial”, potrivit Politico, preluat de B1TV.

Acest proces de reglementare, parte a Legii Piețelor Digitale (Digital Markets Act – DMA), a fost recent criticat de președintele SUA, Donald Trump, care l-a caracterizat drept “extorcare de peste mări” a companiilor americane.

“Comisia s-ar confrunta cu multe critici dacă ar fi percepută că adoptă o abordare în mod deliberat ‘soft’ din motive geopolitice”, avertizează Zach Meyers, director de cercetare la Centrul pentru Reglementare în Europa.

Trump: „Apple e o companie grozavă”

Pe 19 martie, Comisia trebuie să comunice Apple exact cum ar trebui să-și deschidă produsele și serviciile pentru concurenți. Decizia este sensibilă în contextul în care Trump a numit recent Apple “o companie grozavă” și a amenințat cu tarife suplimentare ca răspuns la reglementările tehnologice ale UE.

În prezent, UE are șase dosare deschise împotriva Apple, Meta și Google pentru nerespectarea diferitelor aspecte ale DMA. Apple este ținta principală, confruntându-se cu trei investigații, pe lângă ordinul Comisiei de a-și deschide dispozitivele rivalilor.

“Săptămâna viitoare, Comisia urmează să finalizeze una dintre aceste probe – în regulile Apple pentru magazinul său de aplicații,” relatează sursa. Dezvoltatorii susțin că regulile actuale îi împiedică să îndepărteze clienții de sistemul de plată Apple și de taxele percepute.

Potrivit surselor apropiate companiei, “Apple s-ar confrunta probabil cu o decizie de nerespectare a prevederilor sale anti-direcționare, care ar putea veni cu o amendă pentru comportamentul din trecut”.

Conștientă de tensiunile geopolitice, conducerea executivului european a încercat să sublinieze că abordarea sa nu vizează specific companiile americane. “[DMA] nu vizează companiile americane”, au scris comisarii europeni Teresa Ribera și Henna Virkkunen într-o scrisoare, subliniind că scopul UE “este să asigure conformitatea, nu să emită amenzi”.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Cum pot românii să ia voucherele la energie. Explicațiile ministrului Muncii

Florin Manole, ministrul Muncii, a explicat joi, la Antena 3...

Ministrul Energiei: Bărbații din conducerea unei companii de stat primesc „spor de femeie”. Cum a descoperit

Membrii masculini ai Consiliului de Administrație de la Societatea...

Mașinile diesel și cele vechi vor fi interzise în București. Planul Primăriei Capitalei, pas cu pas

Cele mai poluante mașini, în special cele mai vechi...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine