Reacții vehemente împotriva deciziei lui Putin de a recunoaște independența celor două republici separatiste ucrainene, Donețk și Lugansk. Președintele Biden amenință cu un răspuns imediat, iar restul puterilor mondiale cer sancțiuni rapide. Între timp, Puțin a ordonat soldaților ruși „să asigure menținerea păcii” în cele două regiuni, ceea ce echivalează cu o invazie.
Comunitatea internațională a avut o reacție vehementă în urma discursului pe care mulți analiști îl consideră ca fiind un ”delir sovietic”, purtat luni de Vladimir Putin, în cadrul căruia a anunțat recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Ucraina.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat recunoașterea de către președintele Putin a zonelor controlate de rebeli din estul Ucrainei, declarând că liderul a încălcat acordurile internaționale semnate de Moscova.
„Condamn decizia Rusiei de a extinde recunoașterea autoproclamatelor „Republică Populară Donețk” și „Republică Populară Lugansk”. Acest lucru subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile de soluționare a conflictului și încalcă Acordurile de la Minsk, la care Rusia este parte”, a spus Stoltenberg într-un comunicat, relatează B1Tv
Reacții vehemente împotriva deciziei lui Putin. Președintele Biden va emite în curând un ordin executiv care interzice noi investiții, comerț și finanțare de către americani către, dinspre sau în cele două regiuni separatiste ale Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt.
„Am anticipat o astfel de mișcare din partea Rusiei și suntem gata să răspundem imediat”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.
„Pentru a fi clar: aceste măsuri sunt separate și ar fi în plus față de măsurile economice rapide și severe pe care le-am pregătit în coordonare cu Aliații și partenerii în cazul în care Rusia invadează Ucraina”, a continuat aceasta.
Marea Britanie va anunța marți sancțiuni împotriva Rusiei
Ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a declarat că Marea Britanie va anunța marți noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru ceea ce ea a denunțat a fi „încălcarea dreptului internațional și atacul asupra suveranității Ucrainei” de către Moscova.
„Mâine vom anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la încălcarea dreptului internațional și la atacul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei” , a scris Truss pe Twitter.
Și premierul britanic, Boris Johnson, a fost întrebat despre mișcarea lui Vladimir Putin la o conferință de presă.
„Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei”, a declarat șeful executivului de la Londra.
„Este o repudiere a procesului de la Minsk și a acordurilor de la Minsk și cred că este un semn foarte rău și un semn foarte întunecat”, a continuat acesta.
El spune că anunțul lui Putin este „un alt indiciu că lucrurile se mișcă în direcția greșită în Ucraina”.
Țările baltice cer sancțiuni rapide ale UE
Uniunea Europeană trebuie să impună sancțiuni Rusiei imediat după ce Kremlinul a recunoscut cele două regiuni separatiste ucrainene ca independente, au declarat guvernele statelor baltice Estonia, Letonia și Lituania, potrivit Reuters.
Cele trei state baltice, spre deosebire de Ucraina, sunt toate membre ale NATO și ale Uniunii Europene.
„UE trebuie să impună imediat sancțiuni”, a scris ministrul de externe leton Edgars Rinkevics pe Twitter.
„Rămân convins că un astfel de curs de escaladare ar trebui să fie înfruntat cu sancțiuni”, a scris omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis într-un tweet.
Într-o declarație comună, Rinkevics și președintele și prim-ministrul Letoniei au cerut comunității internaționale „să ia cele mai puternice măsuri posibile pentru a opri agresiunea Rusiei și pentru a oferi asistență Ucrainei”.
Separat, președintele Estoniei a cerut Uniunii Europene să impună sancțiuni pentru ceea ce el a numit „încălcarea gravă și nejustificată a dreptului internațional”.
Leave a comment