Vladimir Zelensky refuză să cedeze cele două provincii ucrainene
Vladimir Zelensky refuză să cedeze cele două provincii ucrainene

Vladimir Zelensky refuză să cedeze cele două provincii ucrainene separatiste cărora Vladimir Putin tocmai le-a recunoscut independența, luni seară.

Ucraina „nu datorează nimic nimănui și nu va oferi nimic nimănui”, s-a adresat poporului Vladimir Zelensky după ce Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk

Prima reacție a președintelui Ucrainei după recunoașterea independenței republicilor separatiste

Luni, președintele rus Vladimir Putin a ordonat trimiterea trupelor de „menținere a păcii” în două regiuni pro-Moscova din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut independența.

Suntem pe pământul nostru, nu ne este frică de nimic și de nimeni, nu datorăm nimic nimănui și nu vom da nimic nimănui. Și suntem încrezători în acest lucru”, a spus Zelensky în adresa sa video, adăugând că mișcarea a fost o încălcare a „integrității și suveranității naționale” a Ucrainei, relatează B1TV.

Vladimir Zelensky refuză să cedeze regiunile separatiste. Zelensky a adăugat că granițele internaționale ale Ucrainei vor „rămâne ca atare” în ciuda „declarațiilor și amenințărilor” Rusiei și a spus că Ucraina se bazează pe „pașii clari și eficienți” din partea susținătorilor săi internaționali.

Zelensky a spus că Ucraina a inițiat o întâlnire de urgență cu membrii formatului Normandia, care includ Germania, Rusia, Ucraina și Franța.

El a avertizat că ultima mișcare a lui Putin a subminat actualele negocieri „pașnice” și „ar putea însemna o ieșire unilaterală a Federației Ruse din Acordul de la Minsk și ignorarea acordului din Normandia”.

Zelensky a reiterat că Ucraina dorea „pace”, deși era pregătită pentru un act de agresiune rusesc de „mult timp”.

Pentru cetățenii ucraineni, el le-a spus că Ucraina va face față crizei cu calm și încredere și le-a mulțumit întregii națiuni pentru reacția la ultimele evoluții. El i-a asigurat pe cetățeni că nu există niciun motiv pentru o „noapte fără somn”.

Totul a început în 2014

Donețk și Lugansk, teritorii separatiste din regiunea Donbas, s-au desprins în anul 2014 de controlul Kievului și s-au autoproclamat „republici populare” independente, însă acest așa-zis statut nu fusese recunoscut nici măcar de Federația Rusă până astăzi. În conflictul izbucnit în estul Ucrainei au murit circa 15.000 de oameni în opt ani de zile, conform datelor prezentate de partea ucraineană.

Președintele Biden va emite în curând un ordin executiv care interzice noi investiții, comerț și finanțare de către americani către, dinspre sau în cele două regiuni separatiste ale Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *