Rectificarea bugetară nu este ca și cum fiecare ministru este așteptat la cotitură
Rectificarea bugetară nu este ca și cum fiecare ministru este așteptat la cotitură

Rectificarea bugetară nu este ca și cum fiecare ministru este așteptat la cotitură, nu este „o vânătoare de vrăjitoare”, a spus ministrul muncii, Violeta Alexandru. Ea a vrut să clarifice declarațiile premierului Florin Cîțu, care spusese că fiecare ministru va da explicații pentru banii acordați, dar pe care nu i-a cheltuit.

Ministerul de Finanțe trebuie să vegheze constant ca restul ministerelor să cheltuie pe proiecte banii ce le-au fost alocați și dacă fondurile nu sunt utilizate, să avertizeze din timp ministerele în cauză. Altfel, „înseamnă că ne comportăm ca și cum așteptăm la cotitură să se găsească un pretext contra unor ministere și contra unor miniștri”, consideră Violeta Alexandru.

Când vine vorba despre rectificare, nu trebuie să pară că și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare. Nu trebuie să vină rectificarea ca și cum ar fi cineva așteptat la cotitură. Ministerele de linie și Ministerul Finanțelor trebuie să funcționeze ca o echipă. Finanțele au un rol capital în construirea/rectificarea bugetului. Acest rol nu poate fi exercitat din 6 în 6 luni”, a scris Violeta Alexandru, pe contul ei de Facebook.

Rectificarea bugetară. Ministrul muncii a explicat apoi că două zone mari oferă imaginea asupra managementului banilor publici: cheltuielile care reprezintă obligații de plată (pensii, salarii, etc) și banii pentru proiecte (din resurse naționale, co-finanțări la proiecte europene).

Dacă aici nu se cheltuiesc fondurile, Ministerul Finanțelor vede din timp, dacă chiar vrea disciplină, și poate atenționa, printr-un sistem de Alertă situație cheltuieli, Ministerul de resort asupra necheltuirii/cheltuirii premature a banilor prevăzuți în buget. Asta dacă obiectivul este de a urmări și de a gestiona cheltuielile publice. (…)

Dacă obiectivul nu este acesta, înseamnă că ne comportăm ca și cum așteptăm la cotitură să se găsească un pretext contra unor ministere și contra unor miniștri. Nu este o abordare de echipă ci pare un pretext pentru ca un singur om să pară că face treabă și ordine iar ceilalți să pară că sunt slabi, incapabili, nepricepuți. Deci ar fi iresponsabili. Ori interesul este să meargă lucrurile. Nu mai avem timp în România pentru agende personale, e de făcut treabă”, a precizat Violeta Alexandru.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *