Reducerea cu 15% a consumului de gaze în UE începe de luni
Reducerea cu 15% a consumului de gaze în UE începe de luni

Reducerea cu 15% a consumului de gaze în Uniunea Europeană va începe de săptămâna viitoare. Consiliul UE a anunțat vineri că planurile de reducere al consumului vor fi puse în practică de câteva zile, cu scopul de a diminua impactul reducerilor livrărilor de gaze rusești.

Reglementarea privind reducerea cererii de gaz a fost oficial adoptată. Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul săptămânii viitoare şi va intra în vigoare la o zi după publicare”, a precizat preşedinţia Consiliului UE pe contul său de Twitter, funcție deținută de reprezentanții Cehiei, potrivit AFP și B1TV.

Acordul privind această măsură a fost obţinut în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor energiei din UE pe 26 iulie. O singură ţară, Ungaria, s-a opus atunci acestei măsuri considerate „nejustificată, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare”, dar unanimitatea nu era necesară şi guvernul ungar nu a putut împiedica adoptarea sa.

Acordul prevede ca fiecare ţară să facă „tot posibilul” pentru a reduce, între august 2022 şi martie 2023, consumul său de gaz cu cel puţin 15% în raport cu media ultimilor cinci ani în aceeaşi perioadă.

Măsura a fost impusă de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia, care asigura până anul trecut circa 40% din importurile de gaz ale UE.

Rusia arde la propriu gazele destinate exportului către UE

Moscova a luat decizia de a proceda în acest mod încă de la sfârşitul lunii mai, când compania rusă de gaze şi-a redus livrările către UE. Gazele continuă să fie arse de câteva săptămâni în volume extrem de mari, iar flăcările uriaşe sunt vizibile chiar şi de pe teritoriul Finlandei, notează Unian, citând publicaţia Yle.

Reprezentanții Rusiei au declarat miercuri că n pot recepţiona turbina Siemens – reparată în Canada şi considerată ca fiind esenţială pentru funcţionarea gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti – din cauza sancţiunilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *