Reducerea vârstei de pensionare cu doi ani este de acum posibilă prin lege, dar pentru mai multe categorii de persoane. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care a extins categoriile de salariați care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

Legea promulgată vineri de președinte modifică art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ în cauză reglementează extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără nicio penalizare.

Potrivit noii legi, sunt incluse în aceste categorii persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de opt kilometri în jurul acestora.

Concret, legea prevede că beneficiază „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat”, relatează B1TV.

Printre localitățile un de actul normativ este aplicabil sunt: Hunedoara, Lupeni, Petrila, Petroşani, Rovinari, Roşia Montană, Motru, Slatina ori Copşa Mică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *